AMERIČKI VELIKAN

Wilbur Shaw (1902. – 1954.): pobjednik utrke Indy 500 i predsjednik staze Indianapolis Motor Speedway

Wilbur Shaw, rođen 31. listopada 1902. u Shelbyvilleu, Indiana, na utrci Indy 500 je pobijedio 1937., 1939. i 1940. te 1951. postao predsjednik staze Indianapolis Motor Speedway. Poginuo je 30. listopada 1954. u padu zrakoplova blizu Decatura, Illinois…

Wilbur Shaw je 1927. prvi put nastupio na  utrci Indianapolis 500 te se potom proslavio recenzijama i testovima sportskih automobila za znanstveni časopis Popular Science. Na slavnoj  je američkoj utrci pobijedio 1937., a potom 1939. i 1940., postavši prvi vozač kojem je to uspjelo dvaput zaredom. Sva je tri puta vozio Maserati 8CTF “Boyle Special”. Na utrci 1941. teško se ozlijedio nakon što je automobilu ispao kotač te je nekontrolirano izletio sa staze.

Tijekom II. svjetskog rata Shawa je angažirao proizvođač guma Firestone Tire and Rubber Company, da na stazi Indianapolis Motor Speedway, zatvorenoj zbog rata, testira automobilske pneumatike od sintetične gume. Bio je zaprepašten oronulim stanjem trkaće staze te je kontaktirao tadašnjeg vlasnika Eddieja Rickenbackera, letačkog asa iz I. svjetskog rata, predsjednika i osnivača tvrtke Eastern Airlines.

Tijekom sastanka nakon testiranja guma, Eddie Rickenbacker je obavijestio Shawa da će ono što je ostalo od staze biti srušeno, a zemljište pretvoreno u stambenu zonu. Shaw je potom kontaktirao glavne proizvođače automobila, pokušavajući pronaći sponzore za kupnju speedwaya. Međutim, svi su uvjetovali da će, ako kupe Indianapolis Motor Speedway, pretvoriti ga u stazu za testiranje samo vlastitih automobila.

Shaw je tada upoznao poduzetnika Tonyja Hulmana koji je naslijedio obiteljski posao, Hulman & Company, proizvodnju i veleprodaju kave i praška za pecivo. Kao veliki obožavatelj automobilskih utrka, a posebice “Indy 500”, u studenom 1945. je donirao 750.000 dolara za kupnju. Shaw je imenovan predsjednikom te je dobio potpunu razvojnu slobodu i kontrolu nad stazom.

Znanjem o poslovanju autoutrka, uz Hulmanov kapital, “Indy 500” je pretvorio u “Najveći spektakl među utrkama”. Krajem 40-ih i početkom 50-ih Indianapolis je imao svoje zvjezdane trenutke. Shaw je poginuo u avionskoj nesreći u blizini Decatura, Indiana, 30. listopada 1954., dan prije svog 52. rođendana. Poginuli su i pilot Ray Grimes i umjetnik Ernest Roose.

 

Autor

Preporučeni sadržaj