VELIKAN IZ SJENE

William Heynes (1904. – 1989.): tvorac motora za Jaguar XK

Foto: Jaguar

William Heynes, rođen 31. prosinca 1904. u engleskom Royal Leamington Spa, po završetku školovanja zaposlio se u tvrtki Humber

William Heynes već 1930. postaje voditelj tehnološkog odjela. Kad je 1935. Humber potpao pod grupaciju Rootes, Heynes je prešao u tvrtku SS, gdje će ostati sve do umirovljenja 1969., dugo nakon službenog preimenovanja u Jaguar.

Smatra se kako je upravo Heynes bio taj koji je nagovorio Williama Lyonsa da se Jaguar upusti u izradu vlastitog motora, a rezultat je nevjerojatno uspješni, snažni redni šestcilindraš iz 1949. godine. Od 2.4 do 4.2 litre obujma, od 112 do 265 KS (u cestovnim inačicama), više od četrdeset godina nalazio se u produkciji.

Heynes je vodio razvojni tim u kojem su bili i genijalci Walter Hassan, Claude Bailey i Harry Weslake, dok je William Lyons, dakako, zahtijevao da novi motor mora i vizualno biti atraktivan. Svakako, Jaguar XK je jedan od vizualno najprepoznatljivijih motora, s dvostrukim pokrovima bregastih vratila, dok je sa zvučne strane neusporedivo impresivan.

Pogonio je sve legendarne modele do 1992., Jaguar XK, Jaguar E-type, Jaguar XJ, Jaguar Mk II… Pet pobjeda na 24 sata Le Mansa ostvareno je trkaćom inačicom ovog motora u modelima Jaguar C-type i Jaguar D-type. U svakoj priči o najpoznatijim motorima u povijesti automobila ovaj mora biti spomenut kao jedan od najuspješnijih i najlegendarnijih ikada.

William Heynes, tvorac motora Jaguar XK, umro je u srpnju 1989.

Autor

Preporučeni sadržaj

Provjeri cijenu police auto osiguranja na današnji dan!

OsigurajMe-logo