NA DANAŠNJI DAN

Zebulon Montgomery Pike, američki istraživač, rođen 4. siječnja 1779.

Zebulon Montgomery Pike, mladi časnik američke vojske, rođen prije 242 godine u Lemingtonu (New Jersey), 1806. dobiva zadatak povesti ekspediciju koja će istražiti i kartografirati nepoznate krajeve zapadnog dijela velikih ravnica i Stjenjaka…

…ponajprije na današnjem teritoriju američke savezne države Colorado. Tim su krajevima nominalno vladali Španjolci, pa su Pike i njegovi uhapšeni, prebačeni u Meksiko i tek nakon određenog vremena oslobođeni vraćeni u SAD. Pike, koji će poginuti 27. travnja 1813., tijekom bitke s Englezima kod Yorka (današnji Toronto), napisao je popularan izvještaj o ekspediciji.

Ako se pitate kakve to sve skupa veze ima s automobilima, odgovor je jednostavan: kao prvi bijeli istraživač ikada, Pike je ugledao snijegom pokriven 4302 metra visok vrh bezimene planine. Nakon neuspjelog pokušaja uspona zapisao je kako je ta planina toliko negostoljubiva i opasna da se ljudska noga nikada neće uspjeti popeti na nju.

Pikes Peak, nazvan u počast ovom sjajnom istraživaču i hrabrom vojniku, ali lošem prognostičaru, danas je jedan od istinskih hramova automobilizma, poprište najspektakularnije brdske utrke na svijetu.

Nažalost, magične scene podizanja prašine, najbolje nam poznate iz filma ‘Climb Dance’ s Arijem Vatanenom i Peugeotom u glavnoj ulozi više se neće moći vidjeti, jer je staza 2017. potpuno asfaltirana. To je donijelo i obaranje dugo sanjane barijere od deset minuta za uspon…

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin