DOBRO JE ZNATI

Koji su bolji dizelaši 2.0 TDI ili 1.9 TDI, 2.0 TDCI ili 1.8 TDCi?

-

Dizelaš za 2000, 3000, 4000 eura? Da, doduše iz 2010. ili stariji. U obzir dolaze Golf, Passat, Octavia, Superb… 1.9 TDI ili 2.0 TDI, Focus, Mondeo… 2.0 TDCi ili 1.8 TDCi

AS Kramar, vaša provjerena adresa za rabljena vozila

Više smo puta pisali da je Volkswagenov 1.9 TDI bolja opcija od 2.0 TDI. Prvo, 2.0 TDI je izveden iz 1.9 TDI, povećanjem provrta sa 79,5 mm na 81 mm (uz zadržavanje hoda od 95,5 mm), pa je mehanički više opterećen, a stijenke među cilindrima su tanje. Glavni je problem u glavi sa 16 ventila i četiri masivna sklopa PD (pumpa-brizgaljka). Dugo se smatralo da četiri ventila i razmjerno velik pumpno-brizgajući sklop nije moguće ugraditi u glavu svakog cilindra.

Volkswagen se ipak odlučio na tu zahtjevnu koncepciju, pa su stijenke u glavi tanke i osjetljive. Time se povećava potrošnja ulja te smanjuje pouzdanost. Uvođenjem sustava CR (common-rail) 2008. to je trebalo biti riješeno, ali prva je serija turbodizelaša 2.0 TDI imala velikih problema s piezo brizgaljkama Siemens. Kod novih motora, s elektromagnetskim brizgaljkama Bosch nove generacije, problema više nema, ali 1.9 TDI je bolja opcija.

Kad su dizelaši za Ford Mondeo u pitanju, treba naglasiti da je 2.0 TDCi, kojeg je Ford proizvodio u suradnji s tvrtkom Peugeot (stizao je iz Francuske), vrlo dobar i izdržljiv, ali ipak manje preporučljiv od 1.8 TDCi, koji je izvorno Ford te se proizvodi u Kölnu. Savjetujemo vam da zupčasti remen, zajedno s napinjačem, pratećim valjkom i vodilicom izmijenite nakon 150.000 km ili osam godina (što prije istekne), premda Ford propisuje 180.000 km ili 10 godina.

Na kraju najvažniji savjet: izaberite onaj konkretni motor koji je u boljem stanju, nakon detaljnog pregleda, uz mjerenje tlakova kompresije i prednabijanja. Ako je motor u dobrom stanju, prvi trebaju biti ravnomjerni i minimalno 30 bara (na hladno), a drugi minimalno 0,7 bara (u srednjem režimu rada). A ako kupujete 2.0 TDI svakako provjerite koje brizgaljke ima. Preporučljive su Bosch.

Autor