DIFERENCIJAL VECTOR-DRIVE

Aktivni diferencijal, s vektoriranjem snage, povećava stabilnost i sigurnost

Suvremeni sportski automobili i crossoveri sve se više oslanjaju na aktivni diferencijal na stražnjim kotačima, koji bitno poboljšava upravljivost i stabilnost sa stražnjim i 4×4 pogonom… 

Aktivni diferencijal tipa Vector-Drive omogućava neovisan prijenos veće ili manje snage na unutrašnji, odnosno vanjski kotač, čime se dobiva potreban impuls zakretanja u jednom i drugom smjeru.

Sustav funkcionira na principu planetarnih prijenosnika i elektromagnetskih spojki, a svime upravlja elektronika koja senzorskim sustavom bilježi sve bitne parametre vožnje (posebice rotaciju oko vertikalne osi i bočno ubrzanje).

Kad upravljački modul, na temelju informacije sklopa senzora prepozna podupravljivost (understeer), u početku manevra, tada daje dodatni impuls snage na vanjski kotač te se automobil brže usmjerava u zavoj.

Kad se stražnji dio automobila počne naglije zanositi, dakle u slučaju preupravljivost (oversteer), koja dovodi do dinamički nestabilne situacije), snaga se prenosi na unutrašnji kotač i automobil se stabilizira.

Ovaj mehanizam učinkovito sprječava proklizavanje te kod nepotpunog prianjanja oba kotača djeluje kao zatvarač diferencijala.