160 KS IZ 16 KG

Astron Omega 1: Wankel-turbinski motor spašava motore s unutarnjim izgaranjem

Foto: Astron Aerospace
-

Američki startup Astron Aerospace razvio je jednostavan i lagan, a snažan i učinkovit motor, mješavinu Wankel motora, plinske turbine i kompresora, snage 160 KS iz samo 16 kg mase…

Prema izumitelju, Astron Omega 1 trebao bi spasiti motor s unutarnjim izgaranjem. Ono što govori za Wankel turbinski motor: njegov ludi omjer snage i težine i jednostavna struktura. Ovako to izgleda sa serijskim šansama!

Motorima s unutarnjim izgaranjem u automobilskoj konstrukciji dani su odbrojani, Wankel je u osnovi već mrtav, a plinska turbina u automobilu (za razliku od zrakoplova) čak je i mrtvorođena. Astron Omega 1 tvrtke Astron Aerospace najavljuje preokret.

Motor američkog start-upa Astron Aerospace želi revolucionirati industriju jedinstvenim, laganim i učinkovitim konceptom toplinskog motora. Pojednostavljeno, Omega 1 mješavina je Wankel motora, plinske turbine i kompresora.

Prednji diskovi (plavo), djeluju kao kompresori kako bi osigurali da usisni zrak bude pod tlakom, dok su stražnji diskovi (crveno), odgovorni za izgaranje

Otvor na svakom disku djeluje kao kompresivna komora ili komora za izgaranje, koja se puni gorivnom smjesom kroz otvor na drugom disku, kako bi nastao proces izgaranja.  To se događa tako brzo da se šuplje pogonsko vratilo u sredini okreće do 25.000/min, oslobađajući 160 KS (118 kW).

Za napajanje se može koristiti benzin i kerozin. Zbog kompaktnosti i učinkovitosti, Astron Omega 1 je idealan za sustav REX (Range Extender), uređaj za povećanje dosega električnih automobila, kao pokretač električnog generatora, za punjenje baterija i izravni pogon elektromotora.

Zbog toga bi mogao biti iznimno važan za povećanje mogućnosti hibridnih i električnih vozila te najavljuje produljenje vijeka motora s unutarnjim izgaranjem.

Autor