INOVACIJA IZ INGOLSTADTA

Audi električni e-tron modeli uskoro će čistit će zrak, revolucija na pomolu?

Foto: Audi
-

Audi s partnerom Mann & Hummel radi na pilot projektu za inovativni sustav filtra zraka za finu prašinu Audi Urban Purifier

Električna vozila smatraju se ekološki prihvatljivijima u pogledu CO2 i drugih emisija u usporedbi s automobilima s motorom s unutarnjim izgaranjem. To znači da su čišći u radu. Međutim, električna energija za e-vozila ne dolazi uvijek iz ekološki prihvatljivijih izvora. Ali to je tema za drugu raspravu…

Međutim, bez obzira na vrstu motora, sva vozila proizvode čestice. Kroz njihove kočnice i gume kao i kroz abraziju ceste. Postoji li rješenje za smanjenje zagađenja finom prašinom? Ne još, ali Audi radi na tome.

Proizvođač je pokrenuo novi pilot projekt s dobavljačem Mann & Hummel. Dvije tvrtke razvijaju novi filtar čestica za električne automobile koji hvata čestice iz okoliša. Filtar radi na sličan način kao i stacionarni sustavi filtra zraka za kuće, ali je ugrađen u prednji dio automobila kako bi također mogao uhvatiti čestice koje proizvodi vozilo.

Projekt je započet 2020. i trajat će do 2024., kad će konačno biti evaluirani rezultati. Filter se montira na postojeći okvir vozila na prednjoj maski ispred hladnjaka, zahtijevajući minimalne izmjene dizajna. Filterom upravlja preklopni otvor za rashladni zrak koji hvata fine čestice prašine u filteru. Audi je već testirao novu tehnologiju na testnim vozilima e-tron.

Sustav radi u dva načina: filtrira pasivno tijekom vožnje dok zrak struji kroz sustav filtera i hvata male čestice. Tijekom stacionarnog procesa punjenja, ventilator koji je već montiran na prednjem dijelu vozila usisava okolni zrak kroz filtar. Prema Audiju, drugi način je idealan za korištenje u urbanim područjima kada se puni na javnim postajama.

Početni testovi do sada su pokazali da nakon otprilike 50.000 kilometara testiranja izdržljivosti filtar nema negativan utjecaj na ponašanje u vožnji električnih testnih vozila e-tron. Procjene u Stuttgartu također su pokazale da su prototipovi bili u stanju potpuno filtrirati vlastite čestice.

Audi s partnerom Mann & Hummel radi na povezivanju sustava filtera s postojećim senzorima kao što su meteorološke stanice kako bi tehnologija bila još učinkovitija.

Autor