DOBRA IDEJA?

BMW i4 i iX ponudit će kupcima niz zanimljivih zvukova “ispuha”

BMW predstavlja zvukove električnog pogonskog sustava nastalih suradnjom sa skladateljem filmova i dobitnikom Oscara Hansom Zimmerom…

Širenje doživljaja vožnje koje nude potpuno električni modeli iz BMW postave kreće se od tihog užitka do entuzijastičnog istraživanja njihovih dinamičkih granica. A sada tipičan za marku zvuk pogona uveden u unutrašnjost ovih modela dodaje još veću dubinu užitku lokalne vožnje bez emisija. BMW IconicSounds Electric će donijeti nove i emocionalno bogate zvučne pejzaže u liniju modela marke. Nastali su kao dio suradnje između BMW Group i Grammyja i Oscara nagrađivanog skladatelja za filmsku muziku Hansa Zimmera. Novi zvukovi odražavaju specifične karakteristike pogonskog sustava u vozilu i prepoznatljive atribute elektrificiranog BMW-a na potpuno nov, ali potpuno autentičan način.

“Zvuk je temeljni dio emocionalnog iskustva vožnje naše marke,” kaže Adrian van Hooydonk, voditelj dizajna BMW Group. „Uz neusporedivo iskustvo i kreativnost Hansa Zimmera na koje možemo računati, stvaramo jedinstven akustični karakter naših električnih vozila.” BMW IconicSounds Electric bit će prvi put dostupan u BMW i4 u prvoj polovici 2022., a zatim i za BMW iX u drugoj polovici 2022. Mogu se uvesti u prikladno opremljena vozila putem daljinske nadogradnje softvera.

Svjetovi zvuka koje stvara BMW IconicSounds Electric varirat će ovisno o vozačevom izboru My Modes. Postavkama Personal, Sport i Efficient koje su već dostupne u trenutnim BMW modelima sada se po prvi put pridružuju novi My Modes Expressive i Relax, s prepoznatljivim zvučnim pejzažima koji odgovaraju. U međuvremenu, elektrificirani BMW M modeli dolaze s varijantama BMW IconicSounds Electric razvijenim posebno za njih.

Akustična percepcija njegovih vozila uvijek je bila visoko na listi prioriteta za BMW. Inženjeri akustike tvrtke od 2009. rade na umjetno generiranim zvukovima za električne modele kako bi osigurali da pješaci i biciklisti budu upozoreni na približavanje električnim vozilima. BMW i8 lansiran 2014. je tako zaštiti pješaka pridodao i umjetno generirani zvuk unutar kabine. Kada je automobil radio u svom potpuno električnom načinu rada, to je stvorilo zvučnu vezu između automobila i njegovog vozača, koji bi bio više naviknut na buku koju proizvode konvencionalni pogonski sustavi. Zvuk električnog pogona BMW i8 inspiriran je prvenstveno radom njegovog elektromotora. Put do potpuno nove zvučne kompozicije od tada je napredovao preko akustičnog sustava zaštite pješaka koji je uveden 2019. za plug-in hibridne varijante luksuzne limuzine BMW serije 7 sve do BMW IconicSounds Electric.

Foto: BMW

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin