Charles Goodyear, pionir vulkanizacije, rođen 29. prosinca 1800.

Charles Nelson Goodyear (1800. – 1898.), američki izumitelj, ‘otac vulkanizacije’, rođen je na današnji dan prije 119 godina u američkom gradu New Haven (Connecticut).

Njegov je izum revolucionaran, jedan od najvažnijih u povijesti transportnih sredstava. Otkrio je kako u spoju sa sumporom i nakon toplinske obrade guma zadržava elastičnost, a gubi prirodnu sklonost rastapanju i lijepljenju za podlogu kad je topla i krutosti kad je hladna (uslijed naknadne polimerizacije, odnosno starenja).

Proces je nazvao vulkanizacijom i patentirao 15. lipnja 1844. Izmislio je, te 1855. proizveo, i prvi prezervativ (kondom)! Spletom nesretnih okolnosti nije uspio zaraditi na svojim izumima te 1860. umire u dugovima, premda su drugi zaradili milijune na njegovoj inovativnosti i genijalnosti.

Postoje i određena osporavanja Goodyearove uloge, odnosno zna se da su Indijanci iz središnje Amerike i nekoliko stoljeća ranije rabili slične procese. No nije sporno da je napredak na tom području krenuo nakon Goodyearovog patenta.

Charles Goodyear je uz malo poduzetničkog i marketinškog umijeća (PR-a), još za života mogao postati slavan, naravno i bogat, ali njegovo ime danas krasi najvažniju gumarsku tvrtku, i prvi među premium gumarskim brendovima, Goodyear. U Top 5 slijede Michelin, Bridgestone, Continental i Pirelli

Premda je kasnije tvrdio da je do otkrića zapravo došao slučajno, nakon što mu je nešto sumpora kapnulo na gumu, činjenica je da je Goodyear nekoliko godina pokušavao različitim smjesama i spojevima dobiti elastičnu, a ipak izdržljivu gumu.

Zapravo, upravo je eksperimentiranje s otrovnim materijalima i smjesama pogoršalo njegovo zdravlje, a kasnije svađe zaslužne su da život završi u dugovima i neimaštini

Tek je naknadno potvrđen njegov značaj za povijest izuma te je u njegovu počast 1898. imenovana tvrtka Goodyear Tire. Utemeljili su je njemački doseljenici, braća Frank i Charles Seiberling, te će izrasti u najvažniju svjetsku gumarsku korporaciju…


Komentari

loading...