SIGURNOST U PROMETU

Dinamika vozila (8): Test izbjegavanja losa, pokazatelj stabilnosti automobila

Test izbjegavanje losa, engl. ‘moose test’ i ‘elk test’, njem. Elch test do jeseni 1997. bio je razmjerno nepoznati test izbjegavanje prepreke koji se koristio u Švedskoj…

Tekst: Željko Marušić

Konkretno, to je test u kojem vozač vozila koje se kreće brzinom od 60 km/h, u slučaju nailaska losa (najveće živuće vrste jelena) nema vremena niti prostora za kočenje, odnosno zaustavljanje i mora izvesti manevar izbjegavanja – prelaska na suprotni trak i vraćanja na svoj.

Sličan je manevar izbjegavanja i u slučaju da na kolnik istrči dijete, što se najbolje vidi na sljedećim testovima…

Postao je svjetski poznat 21. listopada 1997., kad je švedski novinar Robert Collin prevrnuo Mercedes-Benz A-klase na krov i tada su svi čuli za ‘test izbjegavanja losa’.

U osnovi riječ je o testu dvostruke izmjene pravca kretanja (Double Lane Change Test). Najprije se s osnovnog pravca u svojoj voznoj traci prelazi na pravac susjedne vozne trake, a potom se vraća na početnu.

Test koji se koristio u Švedskoj potom je modificiran i definiran standardom ISO 3888-2, kraći je i oštriji od izvornog švedskog ‘testa izbjegavanja losa’, na glavnoj slici

U tom testu, pri brzinama od 70 do 80 km/h (u određenim slučajevima i brže) na najjasniji način dolazi do izražaja dinamička stabilnost automobila, upravljivost, sklonost podupravljivosti i preupravljivosti, a u težem slučaju i prevrtanju.

U njemu se najbolje vidi i korist elektroničkog sustava za poboljšanje dinamičke stabilnosti – ESP.

Dinamika vozila (1): Što se događa u tri glavne osi (x, y, z)?

Dinamike vozila (2): Otpor kotrljanja kotača: kako nastaje, o čemu ovisi, na što utječe?

Dinamika vozila (3): ASR, ASC+T, Traction Control

Dinamika vozila (4): Krug trenja (elipsa), temelj prianjanja, voznih svojstava i stabilnosti

Dinamika vozila (5): Upravljački trapez, što je to, čemu služi?

Dinamika vozila (6): Upravljačke značajke, podupravljivost, preupravljivost, neutralnost

Dinamika vozila (7): Upravljanje pomoću četiri kotača, 4 Wheel Steering (4WS)

Potpisnik ovih redaka je 1997., na Fakultetu strojarstva i brodogradnje u Zagrebu, doktorirao iz područja dinamike vozila (Vehicle Dynamics), s naglaskom na utjecaj sustava upravljanja na dinamičku stabilnost automobila. Istraživanja iz tog područja nastavio je postdoktorskim programom, sljedeće tri godine, u Fordovom razvojnom centru John Andrews u Kölnu i testnom poligonu Lommel Proving Ground u Belgiji. To je zaključio koautorstvima u stručnim knjigama Subjektive Fahreindrücke sichtbar machen I i Subjektive Fahreindrücke sichtbar machen II.

Autor

Preporučeni sadržaj

Provjeri cijenu police auto osiguranja na današnji dan!

OsigurajMe-logo