DOBRO JE ZNATI

DPF, filtar čestica čađe (3/3): zamijeniti ili ukloniti? Važna pitanja i odgovori

DPF, filtar čestica čađe, bitan je za ispunjenje ekoloških normi Euro 6. Svakih 800 do 1200 km treba provesti regeneraciju u malo bržoj vožnji (ispuhati motor). Pritom se u filtar dozirano ubrizgava mala količina goriva radi spaljivanja čađe…

Glavni je problem što mnogi ne znaju kako postupiti kad započne proces regeneracije.
Umjesto da tada odu na bržu prometnicu i dovrše proces kroz desetak kilometara vožnje pod većim opterećenjem, vozači nerijetko zaustave vozilo i ugase motor, misleći da se radi o problemu.

Pritom se proces regeneracije prekida, a gorivo se u ispušni sustav ubrizgava bez odgovarajućeg efekta. Ubrzava se prljanje, DPF blokira čađom, što dovodi do problema.  Tada mnogi imaju dvojbu – zamijeniti ili ukloniti. Premda službeno trebate ugraditi novi DPF, neslužbeno nećete pogriješiti ako ga uklonite.

Vaši mailovi o DPF-u:

Peugeot 508 2.0 HDi iz 2014., sa 150 000 km. Problem je što mi se razina ulja u motoru poveća do maxim. za nekih 7000 – 8000 km. Pretpostavljam da je to povezano s filterom čađe, ali što treba učiniti da se taj problem otkloni. Koliko je štetno takvo razrijeđeno ulje za motor. Je li moguće izbacivanje tog filtra i tko to može napraviti i riješiti softverski? Ako se to napravi jesu li moguće komplikacije na tehničkom. Napominjem da dosta km napravim na kratkim relacijama.

Volkswagen Passat 1.6 TDI iz 2012. sa 190.000 i često mi se uključuje regeneracija DPF filtera i sad sam primijetio da se podigla razina ulja tako da moram na servis prije vremena, zanima me preporučujete li uklanjanje filtera i ako netko ima iskustva s tim svaki savjet dobro došao.

Nemam direktno iskustvo, ali prijatelj je u fazi micanja DPF uređaju, automobil Volvo V50 2.0 D. Ljudi koji se kuže u to, a imaju malo šire poglede, kažu da će mu auto prodisati i da će sve biti u redu kada se riješi elektronika (mora se izbrisati postojanje DPF-a). Naravno, pitanje je i eko testa bez filtera, ali mislim da kod nas još nije tako rigorozna kontrola da bi to predstavljalo problem

Evo najnovijih informacija o micanju DPF-a… Onom prijatelju, Volvo V50 2.0 D, maknut je DPF, i umjesto te lončine od filtra sada je obična ispušna cijev. DPF ne postoji više ni u ECU. Uz to je išla i neka vrsta chip tuninga pa ne može reći koliko je samo micanje DPF-a utjecalo na vožnju, a rezultat eko testa još nema. Mislim, da imam auto s DPF-om da bi ga maknuo. Ispada da je to jedno obično kvazi-ekološko govno, čija je najbitnija svrha marketing. Mazdini SkyActiv motori ga i nemaju, jednostavno im ne treba jer zadovoljavaju Euro 6 i bez tog uskog grla ispušnih plinova.

 

Kako se manifestira začepljenje filtra čađe?

Pali se lampica DPF-a na instrumentnoj ploči, odnosno signalizira kvar motora, a kod automobila s elektroničkim displeju javlja se natpis ‘antipollution fault’. U radu motora, koji minimalno slabi sa začepljenjem DPF-a, velik je problem trenutni i nepredvidivi gubitak snage. Upravljačka elektronika jednostavno uključuje ‘safe mode’.

Izravno i neizravno to je povezano s poremećajem u radu turbopunjača, kojemu, zbog smanjenje brzine ustrujavanja plinova, pada sposobnost prednabijanja usisnog zraka. DPG je opremljen s dva senzora tlaka, na ulasku i izlasku, iz filtra i po razlici tlakova procjenjuje se stupanj začepljenja..

Kako se rješava problem?

Prvi je ugradnja novog DPF-a, uz cijenu od tisuću eura na više. Drugi je čišćenje ispušnog sustava, pri čemu se praktički uklanja središnji dio (jezgra) filtra čađe. No tada je potrebno ukloniti funkciju DPF-a u upravljačkom modulu, odnosno konfigurirati upravljački modul tako da se izbriše funkcija DPF-a.

Hoće li motor nastaviti normalno raditi bez DPF-a?

Motor nastavlja normalno raditi bez DPF-a, čak se malo poboljšavaju performanse motora, jer struja ispušnih plinova bez prigušenja dolazi do turbopunjača.

Hoće li biti problema na tehničkom pregledu bez DPF-a?

Ne bi smjelo biti, jer ispravan dizelski motor nove generacije i bez DPF-a ispušta znatno manje čađe (stupanj zacrnjenja) i štetnih plinova od dopuštenih vrijednosti.

Autor

Preporučeni sadržaj

Provjeri cijenu police auto osiguranja na današnji dan!

OsigurajMe-logo