FIAT PUNTO I ALFA ROMEO MITO

A sad adio…, Fiat Punto i sportski rođak Alfa Romeo MiTo zaključili karijeru

Umorni talijanski aduti B-segmenta, koji usprkos duge karijere nisu postigli očekivan uspjeh, gase se nakon 13 odnosno 10 godina…

Jedan od najkontroverznijih talijanskih modela, Fiat Punto treće generacije (prvi se proizvodio od 1993. do 2000., a drugi od 1999. do 2010.), predstavljen je u rujnu 2005. na salonu u Frankfurtu, upravo se prestao proizvoditi. Paralelno, u pogonu Melfi na jugu Italije zaključena je montaža i ‘tehnološkog rođaka’ Alfa Romeo MiTo. Zašto je jedan od najkontroverznijih?

1. Triput je mijenjao ime: startao je kao Grande Punto te je u rujnu 2009., uz redizajn, dobio ime Punto Evo, a u siječnju 2012. drugim redizajnom postaje Punto.

2. Dizajnirao ga je Giugiaro, a napravljen je na GM Fiat Small platform, koju dijeli s Opel Corsom D (iz koje je izvedena aktualna Corsa E) a ta dva modela dijele i elemente podvozja i upravljačkog mehanizma, jer su nastali u vrijeme kratkotrajnog ‘braka’ Fiata i GM-a.

3. U više je navrata najavljeno gašenje proizvodnje, prvi put krajem 2014., nakon što ga je britanski Top Gear Magazine stavio na listu ‘Najlošiji automobili koje upravo možete kupiti’, ocijenivši ga ‘zastarjelim superminijem, koji ispuhuje 126 g/km, troši 14,4 s do 100 km/m i košta više od 10.000 funti’.

4. U prosincu 2017. je Fiat Punto osvojio nula zvjezdica na EuroNCAP testu, što je uvjerljivo najgori rezultat u povijesti tog testiranja.

5. Sportska verzija Punto Abarth Super 2000 s 280 KS i pogonom 4×4 predstavljena je 2005., nije postigla značajniji uspjeh, a verzija s dizelskim motorom jedina je takva završila slavni australski reli Targa Tasmania..

Paralelno s gašenjem Punta i MiTa, u pogonu Melfi je počela priprema proizvodnje novog Maseratijevog SUV-a. Proizvodnja Pande seli u Poljsku, a u Italiji ubuduće će se proizvoditi samo Jeep i Maserati. Ima smisla…

U pogonima U Napulju i Torinu proizvodit će se premium modeli Jeep i Maserati (u Torinu se već proizvodi Levante. FCA je objavio da gasi proizvodnju dizelaša 2022. Pokreće se nova paleta hibridnih i električnih modela počev od 2020., kad se očekuje Maserati Alfieri.

Autor

Preporučeni sadržaj

Provjeri cijenu police auto osiguranja na današnji dan!

OsigurajMe-logo