SIGURNOST U PROMETU

Istražili smo: Kako funkcionira sustav za zaštitu pješaka?

Prošlog smo se tjedna družili s novim Lexusovim modelom ES300h,a pod poklopcem motora zapazili smo dva, na prvi pogled neuobičajena predmeta…

Prilikom detaljne analize vozila, ispod poklopca motora pronašli smo jednu zanimljivost.  Nakon polemike u redakciji o tome što predstavljaju dva crna mehanizma, nešto nalik pumpici (sa lijeve i sa desne strane po jedan), odlučili smo pitati stručnjake iz Toyota Centra.

(foto: Hrvoje Grguljaš)

Naime, riječ je o “Pop Up Hood” mehanizmu kojeg koriste brojni proizvođači kao što su Mercedes-Benz, Lexus, Toyota, a služi za zaštitu u slučaju naleta na pješaka. Evo kako to funkcionira: u prednjem braniku nalazi se senzor pritiska koji je povezan sa ECU jedinicom vozila. Ukoliko senzor prepozna udar, šalje signal ECU-u da se aktivira sustav zaštite pješaka.

Ovdje ulogu preuzimaju aktuatori (zaokruženo na slici) koji ispaljuju stražnji dio poklopca motora. Također, aktuatori stvaraju razmak između poklopca motora i samog motora kako bi se ublažio udarac glave u tvrdu karoseriju. Euro NCAP testiranja pokazala su kako ovaj sustav poprilično ublažava udarce i ozlijede kod pješaka.

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin