U ONO VRIJEME, OVA MARKA BILA JE NEŠTO POSEBNO

Lancia Stratos HF Zero, koncept svemirskog izgleda i dokaz moći talijanske marke

Povijest autoindustrije stvarno ima neke nevjerojatne priče, a rijetkima su poznate. Jedna je zasigurno i Lancia Stratos HF Zero…

Konceptni modeli uvijek su priča za sebe, nešto što je teško zamisliti na prometnicama, a što tek onda reći o ovom primjerku iz radione snova koju potpisuje Lancia?

Sedamdesete godine prošlog desetljeća donijele su neke posebne dizajnerske studije i na koncu automobile. Sjetite se samo Lotus Esprita, Lamborghini Countach, DeLoreana DMC-12 i mnogih drugih.

I to su samo oni koji su stigli do proizvodnje. Sad kad pomislite da netko posjeduje u svome vlasništvu modele koji nikad nisu ugledali u regularnom proizvodnom ciklusu svjetlo dana, to je onda još fascinantnije. A baš to je Lancia Stratos Zero…

Izvedba koja je nastala u nadmudrivanju Pininfarine i Bertonea, koji je potonji zamislio kao eksperiment da vidi koliko nisko mogu ići. (U visini, ne dizajnu, naravno).

Potpuno funkcionalni prototip pokretao je Lancia V4 motor koji je davao moćnih 115 KS ispod ove lude karoserije.

Sjedala su bila gotovo vodoravna, a dugačak trapezoidni vjetrobran pružao je izvrstan pogled na nebo. Unutrašnjost je imala futurističku ploču s instrumentima obloženu zelenim staklenim elemetnima.

Ljubitelji lika i djela Michael Jacksona i oni koji su odrastali u 1980-ima i ranim 1990-ima, možda se sjećate kako se Michael Jackson transformirao u repliku ovog automobila u filmu – Moonwalker.

Stratos Zero dobio je potpunu restauraciju 2000. Da bi 2011. bio prodan na RM Auctions za oko 915.000 dolara.

I dok sama marka Lancia danas prolazi kroz najteži period od svog osnutka, ovakvi modeli podsjećaju na nekad dojmljivu viziju i mogućnosti marke.

Foto: Automotive Mike

Autor

Preporučeni sadržaj

Provjeri cijenu police auto osiguranja na današnji dan!

OsigurajMe-logo