NOVI ŽIVOT ROTACIJSKOG MOTORA

Mazda 2 (2023.) vraća wankel motor, sustavom za povećanje električnog dosega

Električna Mazda 2 sa sustavom REX, sklopom jednokomornog wankela obujma 333 ccm i snage 30 KS, koji pokreće AC elektromotor, imat će doseg 800 km, odnosno neograničeno uz dopunjavanje benzinom…

Nakon što je 2012. ugašena Mazda RX-9, posljednji serijski automobil s wankel motorom počeo je najavom koncepta REX (sustava za povećanje električnog dosega). Riječ je u osnovi o benzinskom električnom generatoru, kakvi se široko koriste u općoj upotrebi, samo što je u ovom slučaju pogon wankel motorom.

Prvi sustav REX s wankel motorom 2009. je razvila njemačka tvrtka FEV, ali dosad nije našao primjenu u automobilskoj tehnologiji i koristio se samo za stacionarne agregate. Mazda, koja je najdalje otišla u razvoju koncepta wankel motora, tu će tehnologiju prva upotrijebiti u automobilu. Tako će nova Mazda 2 imati električni doseg od 450 km, uz dodatnih 350 km putem wankel REX uređaja.

Temelj je u činjenici da se doseg tako može povećavati punjenjem na benzinskoj crpki, u nekoliko minuta, za razliku od punjenja struje, koje brzim punjačem (koji nisu svugdje dostupni) traje 30 minuta, inače satima. Wankel motor je imao velike probleme s pouzdanošću, trajnošću, potrošnjom goriva i emisijama, a ovaj koncept će uspjeti jer nudi sljedeće:

  1. Kompaktna izvedba ‘toplinskog’ dijela REX-a, koju nudi wankel pruža velike prednosti nad otto motorom i omogućava da sustav bude prikladan i za električne automobile niže klase (Mazda 2).
  2. Unaprijeđena tehnologija, uz korištenje visokootpornih materijala i keramike riješila je problem trajnosti, u uvjetima REX sustava i razmjerno male specifične snage (ekvivalent 45 KS po litri obujma otto motora).
  3. Trajnost i pouzdanost osiguravaju i tek povremeni rad u vožnji i to samo u optimalnom radnom području, kad se osigurava najbolje podmazivanje, optimalno hlađenje i najmanje dinamičko opterećenje.

Mazda 2 se očekuje 2023. u četiri verzije: osnovnoj s benzincem Skyactiv-X i blago-hibridnim sustavom, plug-in-hibridnoj, čisto električnoj i električnoj s potporom wankel REX sustava.

Autor

Preporučeni sadržaj

Provjeri cijenu police auto osiguranja na današnji dan!

OsigurajMe-logo