DOBRO JE ZNATI

MPI: Multipoint injection – ubrizgavanje u više točaka

Multipoint Fuel Injection: koncepcija neizravnog, pojedinačnog ubrizgavanja, s posebnom brizgaljkom za svaki cilindar, preteča direktnog

MPI – kratica od Multipoint Injection (engl. ubrizgavanje u više točaka), označava koncepciju razvedenog ubrizgavanja, s posebnom brizgaljkom za svaki cilindar, na slici u sredini. Koristi se za neizravno ubrizgavanje u usisnu cijev (za razliku od direktnog kod kojeg brizgaljke ubrizgavaju direktno u komoru za izgaranje).

Za istu se tehnologiju koristi i oznaka MFI (Multipoint Fuel Injection). Sredinom 1990-ih masovno je počela zamjenjivati koncepciju sa središnjom brizgaljkom SFI (Singlepoint Fuel Injection), na slici lijevo, koja je naslijedila klasično napajanje rasplinjačem (jedna, središnja brizgaljka preuzima ulogu rasplinjača).

Koncepcija Multipoint je do početka 2000-ih bila dominantna za benzinske motore, jer je nudila najbolji kompromis cijene i efekata. Tada je Multipoint ubrizgavanje počela potiskivati koncepcija direktnog ubrizgava benzina (na slici desno), u kombinaciji s turbopunjačem.

Razliku između Singlepoint i Multipoint ubrizgavanja pogledajte na sljedećem videu:

Autor

Preporučeni sadržaj

Provjeri cijenu police auto osiguranja na današnji dan!

OsigurajMe-logo