Nisu svugdje isti, na bogatim su tržištima automobili ipak nešto bolji, kvalitetniji…

Službeni je stav svih proizvođača da se automobili rade potpuno jednako, za njemačko, švicarsko i englesko…, kao i za rumunjsko, hrvatsko, bosansko… tržište

To vrijedi i za proizvode široke potrošnje, na policama naših supermarketa. Međutim, mnogi su naši kupci uvjereni se iza zvučnih brendova krije nešto lošija kvaliteta nego kad se ti proizvodi prodaju u razvijenim zemljama EU-a, bilo da se radi o pasti za zube ili prašku za pranje, cigaretama, maslinovom ili motornom ulju.

Glas naroda je da to, više ili manje vrijedi i za automobile, iako se to ne može potvrditi, jer ne postoje relevantne statistike kvalitete i pouzdanosti, koje bi se mogle usporediti s njemačkim, engleskim…

Službeno i zvanično kvaliteta je ista, i zasigurno svi automobili, bez obzira na tržište, zadovoljavaju sve bitne standarde sigurnosti, kvalitete i pouzdanosti.

Tehnološki nije problem i to se zasigurno radi, jer ima gospodarsko i poslovno opravdanje, na istoj liniji, u određenim ciklusima, sklapati motore, podvozje i ostale s dijelovima i agregatima različitih dobavljača, bitno različite cijene, a nominalno jednake kvalitete.

U praksi to može ispasti drukčije, a više je izraženo kod konfekcijskih, nego elitnih marki.

Komentari