TAKO JE SVE KRENULO

Opel Ascona prije 35 godina postala je vjesnik ekologije u autoindustriji

Opel se ovih dana prisjetio svojih početaka, kada je era katalitičkog pretvarača u pitanju. Tamo 1985., Opel Ascona 1.8i bio je prvi njemački automobil s katalitičkim pretvaračem razvijenim posebno za europsko tržište.

Opelovi inženjeri bili su svjesni da europski prometni uvjeti zahtijevaju odgovarajuću tehnologiju i kvalitetu. Stoga su razvili katalitički pretvarač posebno za europske uvjete vožnje – baš kao i kad je riječ o karoseriji, ovjesu, motorima i kočnicama. Za Opel se u ovoj priči radilo se više od same ugradnje katalitičkog pretvarača u ispušni sustav, cilj je bio smanjenje emisije…

U usporedbi s konvencionalnim automobilom, dizajn vozila s katalitičkim pretvaračem zahtijevao je brojne izmjene. Na primjer, pretvarač zrači puno topline kad dosegne radnu temperaturu (600 stupnjeva Celzija). Komponente osjetljive na toplinu i putnički prostor stoga su trebale zaštitu.

Da bi katalitički pretvarač radio s optimalnom učinkovitošću, bio je potreban elektronički sustav za pripremu smjese i brojne kontrola, što je zauzvrat učinilo potrebne daljnje modifikacije. Čak je i otvor za punjenje spremnika goriva trebao izmjenu, a sve kako bi se spriječilo da vozači pogrešno napune spremnik olovnim umjesto bezolovnim benzinom.

Opel je u razvoj katalizatora i automobila koji ne šteti okolišu uložio više od milijarde njemačkih maraka, na projektu je radilo više od stotinu inženjera. Tvrtka je sama uložila 100 milijuna DM u nova testna postrojenja i testnu opremu za ispitivanje izdržljivosti i brzine.

Policijske snage Rhineland-Pfalz na isporuci prve u nizu. Ascona 1.8i s trosmjernim katalitičkim pretvaračem koji je prvi put proizveden 7. prosinca 1984. (foto: Opel)

Osim što je ponudio automobile s trosmjernim katalitičkim pretvaračem instaliranim u tvornici, Opel je kupcima ponudio komplet za naknadnu ugradnju. Međutim, proizvođač automobila nije bio zadovoljan inovacijama samo u tehnologiji.

Tvrtka je ponudila ljudima priliku da se aktivno informiraju o katalitičkim pretvaračima i dogradnji. Nekoliko sati svakog dana, automobilisti i zainteresirane strane mogle bi nazvati otvorene linije i dobiti odgovore na svoja pitanja iz prve ruke od stručnjaka tvrtke.

Danas, 35 godina nakon što je na Asconi 1.8i predstavljen trosmjerni katalitički pretvarač, Opel i dalje ozbiljno shvaća svoju odgovornost za okoliš. Nakon Opel Grandlanda X u hibridnoj inačici ili potpuno električna Opel Corsa-e samo podsjećaju na prvotnu vizuju proizvođača.

foto: Opel

Autor

Preporučeni sadržaj