DOKTORE POMOZITE

Pogrešni izrazi (1): Mnogi naizgled točno govore i pišu, a krivo je…

Foto: wikiHow, Pixabay

Počinjemo serijal o uobičajenim, a tehnički pogrešnim izrazima u automobilskoj branši

Jednom riječju – pun pogodak (!), jedan je od “poentirajućih” izraza koje sam počistio, radeći honorarno, ima od toga već dugo, kao stručni recenzent i redaktor u uglednom stručnom resornom mediju.

Bilo je tu i izraza mali gradić, što sam prigodno komentirao: “Postoje mali i veliki gradići!” (pleonazam), a i frazetina u svakom kutu kugle zemaljske, kao da kugla ima kutova. Puno je gore kad su u pitanju tehnički pojmovi i izrazi, jer se na njima dijele stručnjaci i diletanti.

Najgore je što se pogrešni, često besmisleni pojmovi koriste i u ozbiljnim, odnosno “stručnim” publikacijama i raspravama. Najkritičnije, najoptimalnije i najidealnije teške su besmislice i kontradikcije, jer je riječ o apsolutnim superlativima. Ne postoji kritičnije od kritičnog, optimalnije od optimalnog i idealnije od idealnog!

Tehnička hipokrizija: sila od 5G, ili drugog iznosa, često korišteni izraz, vjerojatno je najbesmisleniji tehnički pojam, jer je riječ o ubrzanju izraženom preko gravitacijskog (g), koje tek množenjem s masom stvara silu (po 2. Newtonovom aksiomu – Temeljnom zakonu gibanja)

U nastavku pročitajte zašto je bregasta osovina potpuno pogrešan i nestručan pojam…

Autor: Željko Marušić

Autor

Preporučeni sadržaj

Provjeri cijenu police auto osiguranja na današnji dan!

OsigurajMe-logo