DOBRO JE ZNATI

Anlaser, njemački izraz za elektropokretač, kojeg je 1911. uveo Cadillac

Anlaser (elektropokretač): elektromotorni mehanizam za startanje motora, 1911. pokrenuo revoluciju u autoindustriji, bez njega je automobil nezamisliv, temelj sustava “Start-Stop”

Anlaser je germanizam koji se udomaćio u našem jeziku, pa ga u svakodnevnom govoru nerijetko koristimo umjesto izraza elektropokretač. Izumio ga je Charles F. Kettering kao funkcionalnu zamjenu za opasno i prilično naporno paljenje “kurblom” te je 1911. premijerno ugrađen u Cadillac Model Thirty.

Elektropokretač je veliki potrošač istosmjerne struje, no radi kratko vrijeme. Prijenosni omjer zupčanika elektromotora i zamašnjaka je 10:1 do 20:1. Za osobna vozila s benzinskim motorom grade se električni pokretači od 12 V i 0,5 do 1 kW, a za veća vozila s dizelskim motorom i jači.

Od 1990-ih, uvođenjem sustava Start-Stop, a posebno novih 48-voltnih sustava blago-hibridnih remenskih sklopova “starter-generator”, doživio je dramatično unapređenje i postao jedan od bitnih aduta za smanjenje potrošnje goriva i emisije štetnih plinova…

Autor

Preporučeni sadržaj

Provjeri cijenu police auto osiguranja na današnji dan!

OsigurajMe-logo