Inovacije za bolju mobilnost

Renault pripremio projekt INCIT-EV za inovativno rješenje punjenja električnih vozila

Svrha projekta INCIT-EV jest potaknuti razvoj elektromobilnosti kroz ispitivanje na terenu…

Grupa Renault najavljuje službeno predstavljanje projekta INCIT-EV u suradnji s 32 europska partnera. Cilj je projekta promicati elektromobilnost kroz eksperimente kojima se nastoji poboljšati iskustvo vozača, kao i revolucionarizirati načine punjenja električnih vozila. Na odabranim lokacijama u Europi ispitivat će se sedam inovativnih tehnologija za punjenje električnih vozila.

SEDAM TEHNOLOGIJA KOJE SE ISPITUJU U EUROPI

Projekt INCIT-EV trajat će 48 mjeseci, od siječnja 2020. do prosinca 2023., a sastojat će se od dvije faze:
• Prva faza bit će usmjerena na analizu potreba i zahtjeva vozača, nakon čega u travnju 2020. slijedi ispitivanje tehnologija za punjenje vozila i mogućnosti njihove integracije s infrastrukturom.
• Tijekom druge faze projekta na odabranim će se lokacijama predstaviti sedam inovativnih tehnologija. Ova će faza trajati od druge polovice 2022. do završetka projekta.
– Sustav dinamičnog beskontaktnog punjenja za urbane sredine u Parizu u Francuskoj
– Sustavi visokonaponskog punjenja u okolici Talinna u Estoniji
– Optimizirani sustav dvosmjernog „pametnog punjenja” u Amsterdamu i Utrechtu u Nizozemskoj
– Sustav dinamičnog beskontaktnog punjenja u prigradskim i izvangradskim područjima u Versaillesu u Francuskoj
– Brza punionica na parkiralištu za dijeljena vozila u okolici Torina u Italiji
– Sustav niskonaponskog dvosmjernog punjenja (i za vozila na dva kotača) i sustav dinamičnog punjenja na stajalištu taksija u zračnoj luci i središnjoj postaji u Zaragozi u Španjolskoj.

Kako bi ukazala na važnost ispitivanja ovih tehnologija u stvarnim uvjetima (kao što je tehnologija dinamičnog beskontaktnog punjenja (CDC) ), ali i na potrebu za organizacijom čitavog ekosustava, Grupa Renault odlučila se odazvati na poziv Europske komisije za nove projekte i osnovati konzorcij.
32 vodeća industrijska poduzeća, sveučilišta, instituti, gradovi, startup tvrtke te mala i srednja poduzeća odazvali su se na Renaultovu inicijativu sa željom da kroz sudjelovanje u ovim ispitivanjima, u čijem je središtu iskustvo vozača električnog vozila, doprinesu promicanju električne mobilnosti u Europi.

Pristup koji u središte postavlja iskustvo vozača pomoći će nam da izgradimo novi ekosustav i razvijemo napredna rješenja za punjenje. Široka primjena takvih rješenja na području Europe trebala bi potaknuti prelazak na električnu mobilnost.

„Grupa Renault je, kao pionir u proizvodnji električnih vozila u Europi, poznata po svojoj inovativnosti i brizi za kupce”, izjavio je Xavier Serrier, voditelj projekta za sustave punjenja električnih vozila pri istraživačkom odjelu Grupe. „Cilj je projekta INCIT-EV predstaviti niz rješenja za punjenje koja u središte postavljaju vozača, prvenstveno gradskih punionica i infrastruktura za beskontaktno punjenje u vožnji, i tako potaknuti uporabu električnih vozila u Europi.”

Projekt se provodi u Estoniji, Francuskoj, Njemačkoj, Italiji, Nizozemskoj, Sloveniji, Španjolskoj i Turskoj, a konzorcij čine 33 člana.

PROJEKT S POTPOROM EUROPSKE KOMISIJE

Projekt INCIT-EV dobio je novčana sredstva iz programa za istraživanje i inovaciju Obzor 2020. na temelju sporazuma o dodjeli bespovratnih sredstava pod brojem 875683.

Grupa Renault ujedno je osnivač i koordinator konzorcija projekta INCIT-EV. Kao takva posreduje između Europske komisije i partnera u konzorciju, nadgleda tehnički razvoj i pridržavanje rasporeda te upravlja proračunom.

Autor

Preporučeni sadržaj