Može li ovo stvarno pomoći?

Revolucionarna bijela boja na automobilima smanjit će korištenje klima-uređaja

-

Inovativna bijela boja osvanula je u ovogodišnjem izdanju Guinnessovih svjetskih rekorda… 

Revija HAK donosi zanimljivu priču. Znanstvenici sa Sveučilišta Purdue nedavno su razvili bijelu boja koja je odbijala toplinu, ali sada su otišli korak dalje i unaprijedili formulu. Razvili su novu formulu bijele boje koja ju čini tanjom i lakšom te idealnom za odbijanje topline daleko od automobila, vlakova i zrakoplova.

“Kontaktirali su me svi, od proizvođača svemirskih letjelica preko arhitekata do tvrtki koje proizvode odjeću i obuću. Sve je odmah zanimalo gdje se može nabaviti.” – otkrio je Xiulin Ruan, profesor strojarstva s Purduea i jedan od najzaslužnijih za kreiranje boje.

Izvorna bijela boja koristila je nano čestice barijevog sulfata za reflektiranje 98,1% sunčeve svjetlosti, hladeći vanjske površine više od 4,5°C ispod temperature okoline. Dakle, ako bi ste pokrili krov svoje kuće tom bojom mogli biste rashladiti svoj dom s mnogo manje klima uređaja. Ali ipak postojao je problem.

“Da bismo postigli ovu razinu hlađenja morali smo nanijeti sloj boje debljine najmanje 400 mikrona” napomenuo je Ruan.

Ruanov tim odradio je niz eksperimenta s drugim materijalima, pomičući granicu sposobnosti materijala da raspršuju Sunčevu svjetlost. Njihova najnovija formula je nano porozna boja koja sadrži heksagonalni bor nitrid kao pigment, tvar koja se uglavnom koristi u mazivima. Ova nova boja postiže gotovo istu referentnu vrijednost sunčeve refleksije (97,9%) sa samo jednim slojem boje od 150 mikrona (0.15 mm) .

Heksagonalni borov nitrid ima visok indeks loma, što dovodi do jakog raspršenja sunčeve svjetlosti – rekao je Andrea Felicelli, doktor strojarstva na Purdueu koji je također sudjelovao na projektu.

Čestice ovog materijala također imaju jedinstvenu morfologiju, koju nazivamo nano pločice.

Boja također sadrži šupljine zraka, što je čini vrlo poroznom na nano skali. Ova manja gustoća, zajedno s tankim premazom, daje još jednu veliku korist: smanjenu masu. Novija boja teži 80% manje od boje s barijevim sulfatom, ali postiže gotovo identičnu sunčevu refleksiju.

Sve ovo znači da nova bijela boja može biti primjenjena na automobilima, vlakovima…

Foto: Autoportal.hr

Izvor: Revija HAK

Autor