67. ROĐENDAN

Chevrolet Small block, legendarni V8 motor, predstavljen 26. listopada 1954.

-

Chevrolet Small block, kultni i moćan motor, ispričane su mnoge priče, ispjevane pjesme, na njemu je baziran dobar dio američke ‘hot rod’ scene te je ‘Small block’ dio američkog kulturnog naslijeđa 20. stoljeća…

Potkraj 2011. General Motors je s ponosom objavio kako su upravo proizveli čak 100-milijunti primjerak Small block motora, što je nevjerojatna brojka, nedostignuti san ma kojeg drugog proizvođača automobila.

Veliku većinu od tih sto milijuna motora činili su Chevroletovi motori prve generacije, koji su u korporacijske automobile ugrađivani od modela za godinu 1955. (u SAD tradicionalno modele za kalendarsku godinu počinju prodavati nekoliko mjeseci ranije, potkraj prošle), pa sve do 2003.

U Meksiku ih i danas proizvode za ugradnju u industrijske strojeve i brodove. O ovom motoru ispričane su mnoge priče, ispjevane pjesme, na njemu je baziran dobar dio hot rod scene i može se reći da je small block dio američkog kulturnog naslijeđa 20. stoljeća.

Na samom početku karijere small block je ugrađen u nepopularni sportski model pred gašenjem, Chevrolet Corvette. Najednom, prodaja je porasla, a kako je i Ford predstavio dvosjed Ford Thunderbird, Corvette je ipak dobila drugu priliku – i, eto, ostala u proizvodnji do dana današnjeg.

Već 1957. predstavljena je inačica s mehaničkim ubrizgavanjem goriva, što je u tom trenutku od masovnijih proizvođača nudio samo Mercedes-Benz.

Tijekom narednih pola stoljeća, kroz bezbrojne inačice, Small block je ugrađivan u niz automobila, od Chevroleta preko drugih GM-ovih brendova do maloserijskih europskih proizvođača sportskih automobila.

Njegov je, najčešće okrugli poklopac filtra zraka postao jedan od najprepoznatljivijih mehaničkih detalja u svijetu klasičnih i sportskih automobila.

Autor