ČISTA ENERGIJA POMAŽE

Solarne ćelije, adut električnih automobila za povećanje dosega na 700 km

Foto: Pixabay
-

Solarne ćelije, dodatan energetski izvor na krovu električnih automobila omogućit će povećanje dosega električnih automobila, koji će im bitno povećati funkcionalnost na dužim putovanjima…

Solarne ćelije se sastoje od poluvodičkih elemenata koji svjetlosnu energiju pretvaraju u električnu (napon). No, to je, po jedinici proizvedene energije, najskuplji energetski izvor, posebice najučinkovitije na bazi galijevog arsenida ili indijevog selenida.

Kod najjeftinijih solarnih ćelija, na bazi amorfnog silicija, dobiva se oko 50 W snage po kvadratnom metru, a cijena proizvedene energije je 0,50 eura/kWh.

Najsofisticiranije, kakve se koriste u autoindustriji, daju do 200 W po metru četvornom, uz cijenu dobivene energije veću od 10 eura/kWh. Trajnost nije upitna i uz normalno održavanje trebale bi izdržati koliko i automobil. A s obzirom na važnost električkih automobila i poticaje koje ih prate, visoka cijena nije problem.

Solarne ćelije se razmatraju i razvijaju kao samostalni energetski izvor za proizvodnju struje, no najveći su im izgledi u sklopu dodatnog sustava za napajanje električnih automobila, koji bi im doseg s jednim punjenjem litij-ionskih baterija povećali na više od 700 km.

Autor