Budućnost električnog pogona

Više od 1200 km? Toyota kaže da je otkrila tajne za veću autonomiju električnih automobila

-

Toyota intenzivno razvija baterije s čvrstim elektrolitom (solid state), koje će omogućiti znatno povećanje dosega električnih automobila, uz punjenje za samo 15 minuta

Proizvođači automobila nastavljaju razvijati svoje tehnologije i kladiti se na elektrifikaciju. Stoga nije zastrašujuće da baterije, kako vrijeme prolazi, počinju pokazivati sve veću autonomiju.
Međutim, Toyota očekuje da će uskoro moći ponuditi baterije nove tehnologije, s čvrstim elektrolitom, solid-state, koje mogu osigurati poput 1200 kilometara autonomije, a pune se za 15 minuta.

To je zato što je predsjednik Centra za istraživanje i razvoj za ugljičnu neutralnost Toyote otkrio da je marka postigla otkriće koje joj omogućuje da slijedi ovaj put. Keiji Kaita je potvrdio da je sve povezano s pojednostavljenjem proizvodnje materijala koji se koristi u proizvodnji krutih i tekućih baterija. Tako baterije mogu postati lakše, manje, jer će se moći smanjiti cijena paketa.

Još uvijek nema solid state baterija u serijskim automobilima, ali postoji nekoliko tvrtki koje ih proizvode. Primjeri su start-upovi Solid Power, QuantumScape, Factorial i StoreDot. A Toyota najavljuje da će takav tip baterija u svoja vozila ugrađivati od 2027.

Zapamtite da Toyota planira uvesti solid-state baterije u svoja vozila 2027. godine.

Autor