DOKTORE POMOZITE

Treba li na semaforu ručicu automatskog mjenjača ubaciti u ‘N’?

Bolje je ostaviti u D i lagano pritisnuti kočnicu, jer svako šaltanje izaziva blagi udar…
Prilikom stajanja na semaforu automatski mjenjač ne treba ubaciti iz položaja D (drive) u N (neutral), ali tada treba lagano pritisnuti kočnicu, jer automobil lagano kreće naprijed (prenosi se nekoliko postotaka snage).

Pritom se blago povećava statičko opterećenje prijenosa i potrošnja goriva, što je zanemarivo. Kad se ubaci iz D u N, smanjuje se statičko opterećenje i potrošnja goriva, ali prilikom uključivanja iz N u D nastaje dinamičko opterećenje (trzaj), koje je malo, ali ipak štetnije od nuspojava u suprotnom slučaju.

Snaga se kod klasičnog automatskog mjenjača prenosi hidrodinamičkim pretvaračem momenta (konvektorom), hidrodinamičkim efektom (bez krute mehaničke veze), s pumpnog na turbinsko kolo, a učinkovitost povećava reaktorsko kolo.

Učinkovitost raste do srednjeg broja okretaja, potom malo pada do 75 posto okretaja te ponovno raste i doseže maksimum na 97 posto vršnih okretaja (podešeni su 5 do 10 posto iznad okretaja najveće snage).

Automatski mjenjač ima i manju učinkovitost te stvara veće otpore od klasičnog ručnog, zbog čega se osjetno povećava potrošnja (10 do 15 posto).  Ali, automatski mjenjač prigušuje dinamičko opterećenje motora, pa produljuje njegov vijek za 20 do 30 posto, kod učestale gradske vožnje i više.

Zbog toga je to, s jedne strane, prednost kod kupnje rabljenog, a s druge nije, jer ako dođe do kvara trošak je neusporedivo veći nego kod izmjene lamele, korpe i potisnog ležaja klasičnog mjenjača. Mnogi zato zaziru od kupnje rabljenog automobila s automatskim mjenjačem. Dakle, ako ga kupite, kasnije ćete ga teže prodati.

Dobro je znati: Koji je prvi auto s automatskim mjenjačem?Automatski mjenjač: Prvog je ugradio Oldsmobile Custom 8 Cruiser iz 1939., ali on u stvari nije bi prvi!Automatski mjenjač strada zbog štednje na izmjeni uljaVeć 14 godina neprestano najčitaniji…

Autor

Preporučeni sadržaj

Provjeri cijenu police auto osiguranja na današnji dan!

OsigurajMe-logo