LEGENDARNI KOMBI NA STRUJU

Volkswagen e-Bulli T1 Samba: električna reinkarnacija kultnog kombija, može potegnuti 130 km/h, uz doseg 300 km

-

Volkswagenov gospodarski odjel predstavio je e-Bulli, reinkarnaciju kultnog transportera Volkswagen T1 Samba, s 23 prozora, najcjenjenije verziju prve generacije…

Da se podsjetimo, riječ je o verziji koja se 1966. opremala 4-cilindarskim zrakom hlađenim bokserskim motorom obujma 1493 cm i snage 44 KS, s kojom je mogao potegnuti 105 km/h.

Električna verzija Volkswagen e-Bulli T1 Samba, koja je zadržala legendarni izvorni dizajn i stilske elemente, oplemenjene hi-tech izvedbom, pokreće se AC elektromotorom snage 60 kW (83 KS), kojemu više od snage znači 212 Nm okretnog momenta, dostupnog od nula okretaja.

Zbog toga mu nije potreban mjenjač već snagu na diferencijal, pogonskim vratilima s homokinetičkim zglobovima povezanim sa stražnjim kotačima, prenosi 1-stupanjskim reduktorom.

Preko inverterskog pretvarača napona napaja s iz paketa litij-ionskih baterija kapaciteta 45 kWh. Vozač može birati između pet programa rada, od prvog s najvećim stupnjem elektromotornog kočenja (‘povrat’, odnosno pretvaranje kinetičke energije u struju) do petog, s kratkotrajnom električnom injekcijom snage.

Najveća je brzina 130 km/h, a doseg 300 km. Ovo je zasad samo studija, no poslužit će kao temelj za stvaranje potpuno nove verzije e-Bulli…

Autor