BOLJE SE DIŠE!

Volvo ponovno inovativan, u svoje modele uvodi tehnologiju kvalitete zraka

Volvo Cars je u svoje automobile implementirao prvu premijsku tehnologiju kvalitete zraka u svijetu, koja vozačima Volvo vozila omogućuje da u svojim automobilima udišu čist i zdrav zrak te pred putovanjem očiste zrak u svojoj kabini.

Nova tehnologija Advanced Air Cleaner (hrv. napredni pročišćivač zraka) isporučuje se sa senzorom koji mjeri razine PM 2,5 u unutrašnjosti kabine te tako predstavlja funkciju koja nije na raspolaganju ni u jednom drugom automobilu koji je trenutno na tržištu.

U Kini, gdje se mjerenja PM 2,5 i prateće informacijske usluge dobro primjenjuju, vozači Volvo vozila mogu uspoređivati kvalitetu zraka u kabini s kvalitetom zraka izvan automobila.

S navođenjem količine sitnih čestica u zraku, PM 2,5 spada u mjere koje se često primjenjuju za mjerenje kvalitete zraka. Globalno su brojna gradska područja izložena vrijednostima PM 2,5 koje premašuju vrijednosti sukladno preporukama Svjetske zdravstvene organizacije, što naglašava potrebu za smanjenjem njihova utjecaja.

Napredni pročišćivač zraka (engl. Advanced Air Cleaner), koji je od proljeća na raspolaganju za sve Volvo modele serije 90 i 60 zasnovane na prilagodljivoj arhitekturi proizvoda (engl. Scalable Product Architecture), uklanja sitne čestice iz kabine. Zahvaljujući filtru na osnovi sintetičkih vlakana i ionizaciji, do 95 posto svih čestica PM 2,5 zadržava se izvan kabine.

To unaprjeđuje kvalitetu zraka u automobilu i ograničava štetne utjecaje na zdravlje koji su povezani s onečišćenim zrakom i sitnim česticama. Čišći zrak u unutrašnjosti automobila također pridonosi sigurnoj vožnji, budući da zdrav i svjež zrak može povećati vozačevu koncentraciju.

Vozači odgovarajućih Volvo modela također mogu koristiti aplikaciju za pametni telefon Volvo On Call (tamo gdje je na raspolaganju) kako bi prije vožnje mogli obaviti dodatno čišćenje zraka u kabini. Aplikacija zatim vozača informira o stvarnim razinama PM 2,5 u kabini nakon čišćenja.

„S našom naprednom tehnologijom čišćenja zraka možete biti sigurni kako je zrak koji udišete u svojem Volvu čišći i zdraviji“, rekao je Anders Löfvendahl, viši tehnički stručnjak za područje kvalitete zraka u kabini iz tvrtke Volvo Cars. „Uvjereni smo da je čist zrak za vas koristan, i to sa zdravstvenoga, a i sigurnosnoga stajališta, stoga ćemo se i ubuduće zalagati za napredak na tom području.“

Osim napredne tehnologije za čišćenje zraka, tvrtka Volvo Cars također i na druge načine ostvaruje zdravu okolinu u svojim automobilima. Njezini se inženjeri već duže vrijeme usredotočuju na uklanjanje emisija organskih tvari u automobilu i smanjenje količine materijala koji izazivaju alergije u unutrašnjosti vozila.

Tvrtka Volvo Cars svojim dobavljačima postavlja stroge zahtjeve u vezi s nabavkom, kako bi se smanjili nastanak i širenje mirisa iz dijelova i materijala koji se koriste u kabini. Tvrtka usko surađuje i s različitim sveučilištima i drugim institutima u okviru projekata koji se odnose na uporabu materijala, pa i u razvoju i provedbi sve strožih alergijskih standarda za unutrašnjost vozila.

Posebni tim procjenitelja mirisa, pod nazivom The Noses (hrv. Nosovi), testira emisije mirisa sastavnih dijelova automobila, i to pojedinačno, ali i sveobuhvatno na razini automobila kao cjeline. Unatoč tehnološkom napretku, ovaj tim ostaje nezaobilazan pri postupku kontrole mirisa jer je ljudski nos puno osjetljiviji od bilo kojeg analitičkog instrumenta.

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin