LIJEK ZA SVE

WD-40, sprej koji sve popravlja, ali kako je nastao?

Nastao je kao rezultat američkog proizvođača aviona, raketnog sustava, a kasnije i letjelica za svemirske misije – Convaira, kako bi se od hrđe zaštitili interkontinentalni balistički projektili Atlas. WD-40 danas je stvar koju svako kućanstvo ima…

Što je to tako djelotvorno u njemu? Naziv djelomično otkriva njegovu čarobnu formulu, WD je zapravo kratica od Water Displacement (uklonjivač vode). Dok brojka 40 označava formulu koja označuje da je to bio rezultat 40. pokušaja stvaranja proizvoda. Spojite jedno i drugo i dobili ste WD-40, najpoznatiji sprej na svijetu. Ključni sastojak svake majstorske garaže i kućnog pribora s alatom i priručnim sredstvima. Tamo gdje više nema rješenja, nastupa WD-40.

Formulu je kreirao Iver Norman Lawson 1953. godine za tvrtku Rocket Chemical Company (kasnije WD-40 Company), a ona nikad nije patentirana. No, nitko nije proniknuo njezinu tajnu, sve do danas. Neki govore kako se sprej temelji na ugljikovodicima, a spominje se čak i riblje ulje u manjim količinama.

Za pišljivih 500 dolara, Lawson je svoju formulu prodao Rocket Chemical Company, a predsjednik tvrtke Norman Larsen, odlučio je potom da će taj proizvod pakirati u obliku spreja u prepoznatljive limene kantice.

Sprej je razvijen na ideju američkog proizvođača aviona i rakete Convaira kako bi se od hrđe zaštitili interkontinentalni balistički projektili Atlas.

Ubrzo je WD-40 pronašao mnogo širu primjenu, zrakoplovne tvrtke United i Delta počele su ga koristiti kao sredstvo za podmazivanje pokretnih i fiksnih dijelova zrakoplova – DC-8 i Boeing 720s. Na europsko tlo stigao je sredinom ’60-ih. U početku je bio najbolje prihvaćen kod poljoprivrednika u zaštiti svojih strojeva, a sve ostalo je priča o uspjehu i misteriji kako je tako djelotvoran.

Izvor: Revijahak.hr (uz privolu)

Autor

Preporučeni sadržaj