TESTIRALI SMO

MG 4 Electric Luxury, ovo je pravi električni dragulj s odličnim dosegom

-

Vozili smo sve MG modele, vrlo traženi ZS i HS, isprobali smo i električni karavan MG 5, ali poseban dojam na nas je ostavio MG 4!

Kako je ovo dobra priča. Volimo automobile koji nas u potpunosti iznenade, automobile koji baš ostave utisak na nas. MG 4 je upravo to uspio. Električni kompakt neobičnog dizajna, s naglašenim elementima. MG 4 zapravo jako spaja ‘normalno ‘ vrijeme autoindustrije, ali isto tako i novo električno-futuristično doba.

Stražnji dvokrilni spojler, uz prilično nabijen nastup prvo je što upada u oko kada je novi MG 4 u pitanju…

Podsjetimo, MG4 Electric prvi je model koji koristi novu inovativnu modularnu skalabilnu platformu (MSP), a koja će se nalaziti u novim generacijama MG vozila, sa stražnjim pogonom, raspodjelom težine 50:50 i tehnologijom tanke baterije. Sve to se zapravo jako dobro osjeti, što kroz vozački potencijal, što kroz dobiveni prostor.

Testirani MG 4 stigao nam je u Luxury paketu opreme. Najbogatiji paket od nedavno je i službeno dostupan domaćim kupcima. U ponudi su još – Standard (isključivo s 51 kWh baterijom – Standard range) i Comfort.

Upravo Comfort i Luxury izvedbe nude se u varijanti s baterijom kapaciteta 64 kWh (Long Range). Što im omogućuje autonomiju od 450 km odnosno 435 km prema WLTP ciklusu.

Baterija od 64 kWh također se može puniti do 135 kW. U samo 35 minuta, pomoću DC brzog punjača istosmjerne struje od 150 kW, MG4 Electric će se napuniti od 10% do čak 80%. Tako ide službeni dio priče, a sad ćemo prenijeti vlastita iskustva i brojke…

Sve danas zanima koliko ta električna mobilnost ima smisla. U ovom slučaju stvarno ima. Dobro znamo kako veliki broj naših čitatelja nema neko pretjerano lijepo mišljenje o punjačima i vozilima koji su ovisni o njima. Zato ćemo prenijeti u potpunosti naše doživljaje, bez pretjeranog uljepšavanja priče.

Okret mjenjača u desno i vozilo je spremno za pokret…

MG 4 više nećemo opisivati kroz prizmu izgleda, možemo samo reći kako unutarnji dizajn djeluje kvalitetno i s prilično solidnim materijalima u završnoj obradi. Čisti i smirujući nastup okupiraju 7″ kokpit ispred vozača i 10,25″ multimedija solidne grafike. Pogled na brzinu i putne informacije otkriva jasnu grafiku i čitav niz drugih podataka (ograničenje brzine, potrošnju). Dok bi za multimediju voljeli da je bolje podešena i nudi nešto veće opcije na zaslonu. Doslovno nekada trebate ozbiljno ciljati kako bi odabrali grijanje sjedala, program vožnje i sl.

Sve su opcije prilično jasne, ali su grafički jako male… (Foto: Nikola Jurković)

Kamera donosi zavidnu kvalitetu slike. U odnosu na neke druge MG modele, ovo je za klasu bolje. Luxury paket donosi 360 kameru, pa doslovno imate priliku birati opciju kuta koji vas brine na uskom parkingu…

Idealan vozački položaj u MG 4 pronaći ćete unutar par sekundi. U ugodnom sjedalu s opcijom grijanja sjedenje na duljim relacijama ne stvara bol i grčeve u leđima. MG je tu napravio odličan posao. Jedino što vidno polje pati, pogotovo ako ste malo viši, a aludiramo na nisko smješteni središnji retrovizor, obložen plastikom zbog silnih senzora. Dakle, to bi na prvu moglo tražiti određeno vrijeme privikavanja. Na drugom redu sjedala također je dobra razina prostranosti, pogotovo u području glave. Prtljažnik je u kompaktnim mjerama (363 l).

Kako se vozi? Već smo rekli kako nisko težište i raspodjela težine puno toga dobrog donose. Na 17″ kotačima MG 4 s lakoćom vozi po lošijim gradskim prometnicama. Ugodno sve upija, kao i ležeće policajce. Masa vozila od gotovo 1,7 tone se osjeti, ali kod agilnih strujnih modela (još uvijek) nije problem.

MG 4 je siguran automobil. To potvrđuje i Euro NCAP izvještaj u kojem je MG 4 u crash testu ostvario 5 zvjezdica.

Dobar osjećaj kroz vožnju pruža i sigurnosni MG Pilot paket opreme (aktivno kočenje s otkrivanjem pješaka i bicikala, adaptivni tempomat, pomoć pri vožnji u gužvama, upozorenje na umor vozača, zadržavanje unutar trake).

Potrošački dio? To je najbolji dio vezan uz MG 4. Volimo električne modele kada ostavljaju dojam ozbiljnosti, a to ovaj model ima. Možemo potvrditi odgovorno kako su promo brojke o dosegu, s kojima se izlazi u javnost – točne! Naš sedmodnevni test po gradu, natjerao nas je tek u šestom danu korištenja odemo do punjača. Na T-Com brzom CCS punjaču za 45 minuta smo napunili dodatnih 75% baterije.

U brojkama, kroz gradske gužve i probijanja bilježili smo potrošnju od 12,7-13,1 kWh na 100 km. Osim što je razuman potrošač, MG 4 odlično i rekuperira energiju. Svako spuštanje brzine, vožnje prema dolje, to ovaj model vidi kao veliku nagradu za svog vlasnika. Baš zato ovaj automobil s lakoćom odradi 400 km u gradu. Performanse su dobre, 7,7 sekundi do 100 km/h zvuči prilično pristojno.

Kakve su šanse za uspjeh MG 4? Tolike da nas neće iznenaditi ni malo velika brojnost MG 4 na domaćim prometnicama. Uz izrazito jednostavno iskustvo korištenja i vožnje, te odličan i realan doseg ovaj model baš guraju u poziciju ozbiljnog igrača na području e-mobilnosti. Pogotovo kada krene novi lov na poticaje koji su u pripremi. Već sad je MG 4 jako dobra kupnja (dostupan od 33.500 eura), dok uz poticaje ta priča postaje apsolutni win-win. Zanimljivo, MG 4 smo već primijetili kod nekoliko taxi vozača, a ako bude prilike prenijet ćemo i njihove dojmove jednom prilikom.

MG 4 Electric dolazi uz standardno tvorničko jamstvo od 7 godina/150.000 km koje predstavlja jedno od najdužih potpuno prenosivih jamstava u svojoj klasi. MG 4 možemo lako zamisliti u ulozi jedinog vozila u obitelji, a idealno kao drugi…

MG 4 Electric (64 kWh) Luxury – tehnički podaci

POGON
Motor: električni, sinkroni
Snaga: 204 KS
Moment: 250 Nm
Baterija: Litij-ionska (64 kWh)
Mjenjač: automatski
Pogon: prednji
Start/stop: ne

KAROSERIJA
Izvedba:  B-segment, 5 vrata
Gabariti: 4287 / 1836 /  1504 mm
Međuosni razmak: 2705 mm
Prtljažnik: 363  / 1177  l
Cd:
Masa: 1685 kg
EuroNCAP:  5*

PODVOZJE
Izvedba
:
MacPherson/polukruta osovina
Kočnice:
samoventilirani diskovi
Ručna kočnica: elektronička
Naplaci:
aluminijski
Gume:
215/50 R 17

PERFORMANSE
Brzina: 161 km/h
0-100 km/h: 7,7 s
Doseg: 410 – 440 km
Na testu: 12,7 kWh / 100 km
CO2: 0 g/km

CIJENA
Testni model
: 40.000 eura
Osnovna izvedba: 33.500 eura (Standard)

Autor