TESTIRALI SMO

Nissan Qashqai E-Power 190 Tekna+, ulazak sa stilom u hibridni svijet i potrošnja manja od 4 litre!

Foto: Nikola Jurković
-

U velikom testu upoznajemo novi Nissan Qashqai, po mnogočemu zanimljiv, a posebno zanimljiv zbog E-Power pogona…

Nissan Qashqai je rutiner. Model koji je s prvom generacijom preokrenuo autoindustriju naglavačke. Nakon toga smo nešto dulje čekali nasljednika, a s novom trećom generacijom samo je potvrdio klasu. Nova treća generacija predstavila nam je izvedbe s blagim hibridom ali i potpuno novim, jako zanimljivim e-Power hibridnom varijantom.

Evolucija dizjna u odnosu na prethodnika, mišićav nastup i efektne boje u ponudi…

Što je i kako radi e-Power? To je jedinstvena Nissan tehnologija koja spaja benzinski motor koji puni bateriju i električni motor koji pokreće kotače. Radi slično kao i električni automobil, čime smanjuje emisije i uporabne troškove, a budući da ga ne morate puniti, ne morate mijenjati svoje vozačke navike. Povrh termičkog motora, e-Power koristi regenerativno kočenje za punjenje baterije. Pojednostavljeno, ovo je hibrid na Nissan način.

Na semaforima, raskrižjima ili prilikom pretjecanja, e-POWER olakšava gradsku vožnju brzim i uglađenim ubrzanjima još od niskog raspona okretaja. Zahvaljujući tomu, vožnja je tiša i učinkovitija. Na raspolaganju vam je niz načina rada, prilagođenih različitim uvjetima vožnje: način rada D prilagođava vožnju svim uvjetima, dok način rada B povećava intenzitet regenerativnog kočenja, čime se štedi gorivo i smanjuje trošenje kočnica u gradskoj vožnji.

U praksi to znači? Vrhunske brojke i osjećaj. Naše vožnje gradom tijekom najvećih gužvi ili kasnijim večernjim satima bile su iznimno ugodne. Automatik nove generacije, bestupanjski Xtronic za taj dio je najviše zaslužan. Kao i za potrošnju, a naše vožnje znale su biti na prosjecima od 3.9 litre! Uz prilično normalno korištenje, bez nekog prevelikog ‘pimplanja’…

Novi Nissan Qashqai ostavlja dojam. Kako spomenutim tehnološkim novostima, tako i nastupom. Vizualno je prilično upadljiv, oštri LED svjetlosni pogled i efektni izbor boja (testni je bio u Ceramic sivoj nijansi, 600 Eura) u konfiguratoru će vam izazvati nedoumicu. Testirani model u Tekna+ paketu vozio se na 20-colnim kotačima (235/45). Ok, takve dimenzije nisu baš prijateljske na otežanim terenima ili ako ste prisiljeni učestalo osvajati rubnjake i visoke kolne prilaze.

Jednostavno i naprednost u jednom…

Oprema u izvedbi Qashqai Tekna+ donosi sve. Najbolje definitivno zvuči dio s masažnom opcijom kožnih sjedala, a tu je i napredni inteligentni ključ s funkcijom memoriranja pozicije vozačevog sjedala i vanjskih retrovizora. U vožnji se osjećate sigurno. Povišeni osjećaj sjedenja i ProPILOT Assist s navigacijom Navi-link može održati zadani razmak od vozila ispred, a vas u središtu traka. Sustav se oslanja na karte koje osigurava TomTom kako bi prepoznao zavoje, raskrižja, izlaze s cesta i kružne tokove te vožnju učinio uglađenom. Osim toga prilagođava vašu brzinu u skladu s ograničenjima. Potpunu ugodu zaokružuje uvijek odlični audiosustav Bose s 10 zvučnika.

Kad smo kod multimedije, voljeli bi da je grafika malo uvjerljivija. Pomalo je zaigranog dizajna sve to na 12.3” veličine, ali je jasna i vrlo pregledna. Odabir putem zaslona ne predstavlja problem, a nismo primijetili neke veće mrlje i nakon višednevnog intenzivnog korištenja.

Inteligentni Around View Monitor brine na skučenim površinama za lakše upravljanje vozilom (Foto: Nikola Jurković)

Gledamo li na duge staze, sve djeluje funkcionalno, ali neke detalje bi voljeli da su izveli uvjerljivije. Pogotovo jer Nissan ostavlja dojam kvalitete i voljeli bi da su pod rukom neke stvari još uglađenije i profinjenije. Od fino oblikovane ručice mjenjača, do tipki na volanu. Ali to je samo naš pomiješani inženjersko-dizajnerski dojam…

Samo 1.5 litre obujma, dovoljno za jako pristojne performanse i još bolji potrošački učinak…

Motor za duge staze? Prema viđenom sigurno jest. Iako će opet 3-cilindra prizvati puno protivnika, Qashqai se odlično nosi sa svim izazovima. Performanse to potvrđuju, pogotovo ubrzanja (7,9 s do 100 km/h posebno). Zapravo, njegov agresivniji rad smo osjetili prilikom vožnji početkom godine, kada su još vladale temperature oko nule. No, drugi susret i druženje je potvrdio raskošni potencijal i kvalitetu e-Power izvedbe. Odlično izbalansiran način rada i gotovo nečujni prelazi s električnog programa vožnje na benzinski i obrnuto. Sve to je na kraju rezultiralo s potrošnjom od oko 6 l na 100 km.

Novi Qashqai dostupan je od 30.000 eura na konfiguratoru, ali s bogatim paketom opreme i naprednim e-Power pogonom, ta priča ipak ide na još jednu višu razinu. Vrijedi li toliko? Vrijeme će pokazati, ali bi mogao kroz par godina biti česta pojava na našim prometnicama…

POGON
Motor: hibrid, benzinski motor , 3 cilindra , 12 ventila, EURO 6d-ISC-FCM, KR15DDT
Ugradnja: sprijeda poprečno
Obujam: 1477 ccm
Snaga benzinskog motora: 158 KS pri 5.600 o/min
Provrt x hod
: 84 x 88,9 mm
Kompresija: 8,0 : 1
Ukupna snaga: 190 KS
Ukupan moment: 330 Nm
Baterija: Litij-ionska
Kombinirana snaga
: 107 kW (145 KS) pri 4.500 – 6.000/min
Moment: benzinski motor (148 Nm), elektromotor 255 Nm
Mjenjač: automatski, 1-brzinski
Pogon: prednji

KAROSERIJA
Izvedba: crossover, C-segm., 5V
Dimenzije: 4425 x 1835 x 1625 mm
Međuosni razmak: 2665 mm
Cd: 0,30
Krug okretanja: 11,1 m
Masa/nosivost: 1624-1728/435 kg
Prtljažnik: 455 / 1415 L
Spremnik: 55 litara
EuroNCAP: 5 zvjezdica

PODVOZJE
Ovjes: MacPherson, torizija
Kočnice: samov. diskovi 296 mm / puni diskovi 260 mm
Ručna: električna
Naplaci: aluminijski
Gume: 235/45 R20

PERFORMANSE
Brzina: 170 km/h
0-100 km/h: 7,9 s
Na testu: 5,8 l/100 km
CO2: 120 g/km

CIJENA
Testni model: 45.855
Osnovni benzinski model: 30.256 € (1.3 DIG-T 140 Mild Hybrid Visia)

 

 

Autor