OCJENA RABLJENOG

Opel Zafira (1999. – 2005.): solidan monovolumen za 15.000 kn, rijetka, ali povoljna

-

Opel Zafira, solidnija i prostranija verzija kompakta Astra: kompaktni monovolumen sa sedam sjedala opremljen je izdržljivom mehanikom te solidnom njemačkom izvedbom pruža dobar omjer plaćenog i dobivenog…

Opel Zafira A, prve generacije, je monovolumenska izvedenica Astre druge generacije, kad to nije bila dobra referenca. Predstavljena je 1998., a tada kvaliteta i pouzdanost nisu bile vrline Opela (posebice Astre i Vectre). Prodaja je počela 1999., a neočekivano dobar uspjeh prvenstveno je zasluga izvrsne koncepcije, solidne i prostrane karoserije, te sedam sjedala, koja uranjaju u podnicu.

Uskoro se pokazalo da su kvaliteta i pouzdanost bolji od očekivanja, jer se Zafira proizvodi u Bochumu, u tradicionalno najboljem Opelovom pogonu. Statistike kvarova pokazale su da su Zafire među boljim modelima na granici kompaktne i srednje klase. Na benzinskim motorima prve serije bilo je nevolja sa zupčastim remenom, koji je preskakao i pucao zbog lošeg napinjača.

Na britanskom tržištu je Zafira brendirana markom Vauxhall:

To je izazivalo havariju te treba izbjegavati takve rabljene primjerke. Dizelaši su imali osjetljive turbopunjače, posebice prve serije 2.0 DI. Nije bilo sreće ni s upravljačkom elektronikom, elektropokretačima i alternatorom, posebice kod benzinaca iz 1999. i 2000. Smetalo je, a nije bilo ni jeftino, prečesto izgaranje žarulja farova H7, što je u pravilu posljedica previsokog napona instalacije

Kad je Opel 1999. pokrenuo projekt povećanja kvalitete Olympia, porasla je pouzdanost i Zafire te je model iz 2003. već došao u vrh. Dakle, ako kupujete ovakav automobil, birajte mlađe serije, kod kojih su uklonjene sustavne greške i nepravilnosti, a modeli nakon 2001. imaju i poboljšanu antikorozivnu zaštitu, iako nije loša ni kod starijih modela.

Mehanika je solidna, što se posebice odnosi na limariju i podvozje. Spone i kuglasti zglobovi dobro se nose s neravninama na našim prometnicama, a osjetljivi su prednji diskovi i amortizeri. Osnovni benzinac 1.6 16V Ecotec sa 101 KS, malo je pothranjen za masu od 1,4 tone, ali razmjerno štedljiv.

Serije do 1999. imale su velikih problema s preskakanjem zupčastog remena, zbog osjetljivog napinjača. Premda je problem riješen, nakon kupnje je preporučljivo odmah izmijeniti zupčasti remen, s napinjačem. Zbog toga je, ako kupujete rabljenog benzinca najbolja opcija 1.8 16V sa 125 KS, koji je pouzdan i ima dobre performanse, a ne troši previše.

Stanje automobila dobro pokazuje i ispušni sustav, koji je slaba strana većine Opela te se po njegovom stanju može procijeniti stanje motora. Za razliku od Astre, Zafira nema problema sa zupčastom letvom, odnosno servouređajem volana te upravljački mehanizam rijetko stvara probleme. Testni model s turbodizelašem s direktnim ubrizgavanjem prve generacije solidan je i izdržljiv. Kod testnog je modela zasad sve OK.

Na robusnom dizelašu, koji je riješio probleme s turbopunjačem, osjetljivo je mjesto visokotlačna pumpa Delphi, te kod kupnje treba provjeriti propusnost na strani dobavne pumpe. Masivne je izvedbe, a bregasto vratilo pokreće lanac, kojeg nije potrebno mijenjati ni održavati. Ipak, prije kupnje preporučljivo je izmjeriti tlak kompresije, koji ne bi smio biti niži od 28 bara, a tlak prednabijanja najmanje 0,7 bara.

Opel Zafira A je isplativa jer ima solidnu i izdržljivu limariju, pouzdanija je od Vectre, a s obzirom na godine, najisplativije su benzinske verzije 1..6 16V i 1.8 16V, a kod dizelaša 2.0 DTI treba provjeriti stanje, zbog rizika (pre)velike kilometraže. No ti motori (niže su tehničke karakteristike( uz dobro održavanje mogu prijeći i 400.000 km, a na tržištu ih ima i za manje od 15.000 kn.

Opel Zafira 2.0 DTI
Motor: 4-cilindarski turbodizelski, 16V (lanac)
Obujam: 1995 ccm
Snaga: 101 KS pri 4300/min
Moment: 230 Nm pri 1800/min
Mjenjač: ručni, 5 stupnjeva
Pogon: prednji
Karoserija: 431,5 x 174 x 163 cm
Prtljažnik: 150/1700 l
Gume: 195/65 R 15
Brzina: 176 km/h
Ubrzanje 0-100 km/h: 13 s
Potrošnja: 6,5 do 10 l/100 km
Proizvodnja: 1999. – 2005.

Autor