TESTIRALI SMO

Scania Super 500 S je kamion koji pomiče granice u kamionskom prijevozu

-

Nova S-serija hvali se najnaprednijim pogonskim sklopom, temeljenom na rednom 6-cilindarskom Super motoru, predstavljenom u studenom 2021. Scania ostaje na vrhu…

Najave su bile u superlativima, prva prezentacija je prošla također u super atmosferi, a test je dokazao kako novi motor i naziv opravdavaju takav naziv. Super je vjerojatno najnapredniji motor za teške kamione na svijetu ikada. Očekuje se da će izdanje od 500 KS postati novo mjerilo u industriji kamionskog prijevoza za tipične kombinacije prikolica za duge relacije.

Zajedno sa kabinom za spavanje S-serije s ravnim podom i svom prostranošću koju možete poželjeti, čini rješenje koje je uistinu orijentirano na vozača i koje će također cijeniti ekonomični prijevoznici.

Super je usmjeren na pružanje izvanredne uštede goriva, dugog radnog vremena i najbolje ukupne operativne ekonomičnosti u industriji. U isto vrijeme, kamioni sa Super pogonskim sklopom također će dati vitalan doprinos postizanju znanstveno utemeljenih ciljeva smanjenja ugljika koje Scania ima za svoje proizvode; do 2025. godine emisija CO2 smanjit će se za 20% u odnosu na razinu iz 2015. godine.

Super pogonski sklop, sa svojim novim Scania Opticruise mjenjačima (G33CM na testnom kamionu) i novom R756 pogonskom osovinom, kupcima će ponuditi uštedu goriva od 8% u usporedbi s onim što je nekada bilo sinonim velike uštede, a pričamo o Scania DLU pogonskom sklopu.

Snaga iz Super motora generirana je sa značajkama kao što su dvostruke bregaste osovine u glavi, toplinska učinkovitost kočnice koja može doseći 50% i minimizirani takozvani parazitski gubici, zbog vrlo niskog unutarnjeg trenja. Ovaj kamion je također opremljen pomoćnim kočnim sustavom CRB (compression release brake) za još bolji kapacitet kočenja.

Scania Opticruise mjenjač (prvi put predstavljen 2020.) gdje je 12. izravni stupanj prijenosa normalan prijenos za krstarenje (i s pravim overdriveom na vrhu) prenosi snagu na osovinu s jednom redukcijom srednjeg opterećenja, Scania R756, ovdje s 2,31 kao izabrani (brzi) prijenos osovine.

S ovom postavkom, broj okretaja motora pri brzinama krstarenja ostat će samo za korak ispod 1000 o/min. Također, Scania Twin SCR sustav, koji ubrizgava AdBlue u dva različita položaja u sustavu naknadne obrade, daje vitalan doprinos održavanju niske potrošnje goriva, CO2 i NOx razina.

Vrhunska kabina za spavanje, supermoderni redni šestak od 500 KS i sve značajke udobnosti za vozača koje očekujete od Scania kamiona – to svakako predstavlja savršeno radno okruženje za vozače koji dane – i noći – provode na prometnicama širom Hrvatske i naravno Europe.

U praksi, testna Super Scania je oduševila. Nakon odrađene testne vožnje, ovaj model je nadmašio sve do sad koje smo vozili. S brojkom od nešto preko 29 litara, ovaj kamion zasluženo nosi titulu rekordera i najvećeg štedljivca u svijetu kamiona.

Scania Super 500 S – tehnički podaci

Kabina: CS20H
Dimenzije
Duljina: 5960 mm
Širina: 2600 mm
Visina: 3815 mm
Boja: Sallow Green (RAL6021 CM)
Motor: Scania DC13 174 500 KS
Snaga: 368 kW (500 KS) pri 1,800 o/min
Moment: 2,650 Nm pri 900 – 1,320 o/min

Sustav ubrizgavanja: Scania XPI
Broj cilindra: 6
Ventila po cilindru: 4
Kompresija: 23:1
Provrt x hod: 130 x 160 mm
Kapacitet ulja: 43 litre
Kapacitet spremnika goriva: 395 litre
AdBlue spremnik: 47 litre

Gume: prednja 385/55 R22.5, stražnja 315/70 R22.5

Foto: Driveteam.hr

Autor