ČETIRI CILINDRA OK?

Test: BMW 520d M-Sport, bavarska mjera za uspjeh

Premium razred poslovnih limuzina odavno je rezerviran za njemačko društvo. U toj priči usudili bi se reći, kod nas najbolje plovi BMW serije 5. Posebno kroz generacije (E39, E60, F10) stvoren je veliki krug obožavatelja, a G30 tu priču o uspjehu nastavlja. Isprobali smo 520d inačicu i provjerili nedostaje li joj u ovoj priči još dva cilindra…

Agresivan dizajn, sportski osjećaj u vožnji i premium nastupa, kombinacija je koju vlasnici bavarske marke vole. Prošla generacija interne oznake F10, bila je velika uspješnica te je napravila pravu malu revoluciju.

Što novo onda može ponuditi aktualna G30 generacija, uz uvijek poželjni M paket? Pogotovo uz 190 KS, je li to stvarno dobra mjera?  Odmah ćemo reći, definitivno da! Nudi dobar kompromis, iako će većina reći, ovaj automobil jednostavno tek počinje postojati s 530d oznakom.

Sedma generacija njemačke limuzine koja se proizvodi još od 1972. prodana je u više od 8 milijuna primjeraka. Dobri su to rezultati kojima se bavarski proizvođač itekako ponosi, pa je jasno zašto i nova Serija 5 i danas ima odličan tržišni uspjeh. Dizajnerski smjer kojem BMW zadnjih par godina plovi, iako se stalno osporava, za svaku je pohvalu.

Trend prednjih svjetala spojenih sa središnjom reštekom hladnjaka kojeg je 2011. godine započela BMW Serija 3 (F30) te dodatno ušminkala perjanica proizvođača, serija 7 (G11) nastavlja se i na seriji 5. Naravno, tu su i neizostavni BMW „bubrezi“.

Kromirana i fino razvučena rešetka hladnjaka daje dodatan osjećaj širine i masivnosti, što će tjerati strah u kosti svima na autocesti, dok će adaptivna LED svjetla i najmračnije ceste osvjetljavati besprijekorno.

Stražne svjetlosne grupe također su izvedena u LED tehnici te donose već prepoznatljivi potpis koji podsjeća na slovo L, dok u crnoj boji s efektom izgleda sjajno. Tu su i dvostruki, odvojeni ali pravokutni aluminijski završeci ispušnih cijevi koji dodatno doprinose već agresivnom, ali izuzetno profinjenom izgledu.

Unutrašnjost nove BMW serije 5 napravila je pravu malu revoluciju u odnosu na prethodnu generaciju. U sportskom M paketu opreme sjedišta su presvučena u kombinaciji tkanine i brušene kože te izgledaju sjajno,a imaju i odličnu bočnu potporu.

(foto: Hrvoje Grguljaš)

Vozilo ustupilo: Principe-rent-a-car

Autoportal.hr
kvalitetom i stručnošću protiv kleptomanije autorstva, lažnih objava i ‘fake’ internetskog prometa