TESTIRALI SMO

Volvo XC60 B4(D), vrhunski izbor i kao rabljeni, dizelaš je nevjerojatno tih!

Foto: Nikola Jurković
-

Volvo je marka koja kod nas ima popriličan broj poklonika, a ovakvi modeli samo podsjete zašto je i pored visoke cijene omiljen…

Nedavno smo vas upoznali s novim XC40 modelom u Recharge izvedbi, a sada je na redu model iz zlatne sredine i omiljen izbor kod domaćih kupaca – XC60.

Iako se pojavio još 2017. aktualni XC60 svojim dimenzijama i potencijalom iz većeg i još luksuznijeg XC90, posebno je zadnjih godina jako zanimljiv domaćim kupcima. XC60 je kompaktni SUV koji se vozi na Scalable Product Architecture (SPA) platformi.

Ako ste se pitali, ima li nešto novog u ovom modelu svih ovih godina. Ima, ali ono najbolje je što i nakon nekoliko godina ostavlja svježi i čist izgled. Najveća novost krije se ispod poklopca motora.

Volvo je objavio da je njihov SUV XC60 sada dostupan i sa dva nova motora; sa slabijim plug-in hibridnim pogonom i novim benzinskim motorom početne razine s blagim hibridom.

Volvo je pred ljeto 2020. paletu motora obogatio s oznakom B. Prva verzija B4 donosi motor tipa B420T6, to je novi početni benzinski motor snage 197 KS ili snažniji 235 KS, dok je dizelski istih oznaka B4 (197 KS). I to je ono što treba objasniti, jer je mnogima taj ‘B’ bio sporan i stvarao upitnike. Ovo je oznaka koja označuje ništa drugo, nego da se radi o elektrificiranom modelu, a pri tome ne znate je li dizelske ili benzinske naravi kad ga vidite ispred sebe u prometu.

Mi smo isprobali dizelsku verziju i možemo istaknuti zavidne performanse i ono najbolje iznimno ugodan rad motora. Pomalo nevjerojatno tih rad, koji stvara odličan recept za smirenje od naporna dana, dok vam iz Harman Kardon zvučnika dopire čisti zvuk jedne od radio postaja…

Iako je isprobani primjerak već u prodaji, s tek nešto manje od 8.000 kilometara, moramo istaknuti kako ovdje sve djeluje besprijekorno, a svjetlija bež unutrašnjost podiže sve na jednu razinu više.

Ovo je definitivno model za ljude koji žele uživati u najboljem, a da se ne ističu. Volvo je oduvijek zračio gospodski, a mnogi ljudi vole taj neutralni stav koji zapravo ostavlja. Cijena je isto takva, ali tako je to danas. Uostalom kad se švedski brend kupovao zbog povoljnosti?

Cijelu Volvo Selekt ponudu pogledajte ovdje.

 

Autor