COLIN CHAPMAN

1. siječnja 1952. Colin Chapman osnovao Lotus Engineering Company

Anthony Colin Bruce Chapman rođen je 9. svibnja 1928., u londonskom predgrađu. Nemirna duha, zanimao se svim i svačim, ponajviše tehnologijom i avijacijom…

Nakon služenja vojske u RAF-u, gdje je i naučio pilotirati, zaposlio se u British Aluminium Company, gdje je paralelno radio na zrakoplovima, sudjelovao u BRM projektu, razvijao prve vlastite trkaće automobile i bavio se preprodajom rabljenih automobila.

Ovaj je posljednji posao tada smatran jednim od hijerarhijski najnižih u britanskom društvu, no surovost okoline u tom biznisu očeličila je neke od najvećih ljudi britanskog automobilizma, ponajprije ‘Chunky’ Chapmana i Bernieja Ecclestonea.

Lotus Engineering Company osnovana je prvog dana 1952. uz 25 funti potpore dugogodišnje Chapmanove djevojke, od 1954. i supruge Hazel.

Premda nikada nije posve razjašnjeno, smatra se da je i ime tvrtke odabrano zato što je Colin svoju Hazel običavao od milja nazivati cvijetom lotosa. Cvijet je donio sreću Chunkyu, udružen s njegovim sposobnostima, dakako.

Lotusi su postali gotovo nepobjedivi na utrkama spretnosti i u manjim klasama sportskih automobila. Šezdesetih je pokorena i Formula 1, kao i svijet svakodnevnih sportskih automobila, ponajprije nenadmašnim modelom Elan.

I nakon Chapmanove smrti, 16. prosinca 1982., Lotus je nastavio biti uspješna i svjetski cijenjena marka automobila, od 2012. do 2015. se u Formuli 1 natjecao kao Lotus F1 Team, a 2016. je došao ‘pod kapu’ Renault Sport F1 Team.

Autor

Preporučeni sadržaj

Provjeri cijenu police auto osiguranja na današnji dan!

OsigurajMe-logo