1. travnja 1964. predstavljen Plymouth Barracuda originalni ‘Pony car’

Nema nikakve dvojbe da je američku ‘Pony car’ maniju, pomamu za sportskim izvedenicama najmanjih, lakših modela u paletama detroitskih proizvođača, pokrenuo Ford Mustang…

No pedantni će povjesničari rado napomenuti kako mustang nije bio prvi takav automobil ponuđen kupcima, jer se Plymouthov model Barracuda na tržištu pojavio dva tjedna ranije, 1. travnja 1964. Barracuda je bila bazirana na modelu Valiant, koji je na nekim tržištima prodavan kao zasebna marka, pa je u takvim slučajevima i ovaj model bio prodavan kao Valiant Barracuda.

No u SAD su sve značke s natpisom Valiant nestale već nakon prve sezone, a treća generacija iz 1970. dokinut će i mehaničke veze s tim modelom. Model iz 1964. bio je zanimljiv po neobičnom detalju velikog staklenog pokrova straga, koji će u velikoj mjeri utjecati na europski dizajn sljedećih godina, od Sunbeam Rapiera do Jensen Interceptora.

Motori od 101 do 180 KS bili su tek nagovještaj onoga što će uslijediti kasnije. Uvođenjem sportskog modela nazvanog Formula S počeo je rast snage, koji će kulminirati u specijalnim izvedenicama modela iz 1970. i 1971., kao što su AAR ‘Cuda ili Hemi ‘Cuda.

Najrjeđi modeli ovih fantastičnih automobila, koji su razvijali i do 425 KS, danas vrijede i po nekoliko milijuna dolara i smatraju se apsolutnim vrhuncem ‘muscle car’ razdoblja. Kako je ono prošlo i interes Amerikanaca se okrenuo prema manjoj potrošnji i prigušenijim motorima, tako je završila i priča o Barracudi.

Posljednji je primjerak proizveden 1. travnja 1974., točno na deseti rođendan prvog modela.

Komentari