NA DANAŠNJI DAN

10. siječnja 1953. rođen Bobby Rahal, trostruki prvak CART serije

Robert Woodward ‘Bobby’ Rahal iz Medine (Ohio), rođen na današnji dan prije 68 godina, istinska je legenda američkog automobilizma…

Foto: Legends Of Motorsports, Wikimedia Commons

…no i ime jako dobro poznato ljubiteljima utrka s ove strane Atlantika. Put ga je zapravo prvo i doveo u Formulu 1: nakon što je 1977. bio drugi u prvenstvu Formule Atlantic (prvak je bio Gilles Villeneuve), Walter Wolf dao mu je priliku u dvije posljednje utrke Svjetskog prvenstva 1978.

Usprkos solidnim nastupima nije dobio produžetak ugovora te se vratio američkim utrkama, gdje će tijekom 1980-ih u seriji CART imati ulogu kakvu je u Europi imao Alain Prost, rijetko najatraktivniji, ali često najbrži i vozački najinteligentniji na gridu. Ostvario je 24 pobjede u vodećoj kategoriji američkog automobilizma.

Jedinu pobjedu na utrci Indy 500 ostvario je 1986., a iste je sezone osvojio i titulu prvaka CART serije, koju će obraniti sljedeće godine. Treću će pridodati 1992., sada i kao vlasnik momčadi za koju je nastupao. Nakon povlačenja nastavio je voditi uspješnu trkaću momčad, za koju je Buddy Rice 2004. osvojio Indy 500.

Okušao se i u vođenju momčadi Jaguar u Formuli 1 2000. godine, a iz te je epizode najviše upamćena nerealizirana akvizicija – Adrian Newey iz tima McLaren. Rahal i Newey su bliski prijatelji još otkako je njihovo partnerstvo donijelo CART titulu 1986.

Zanimljivo je napomenuti i kako je Rahal, kao i Ayrton Senna, bio jedan od savjetnika tijekom razvoja tržišnog modela Honda NSX. U Europi ga se danas često može vidjeti na ekskluzivnim okupljanjima oldtajmera Goodwood i Mille Miglia. Njegov sin Graham uspješan je vozač IndyCar serije i pobjednik 24 sata Daytone 2011.

Sretan 68. rođendan, Bobby!

Autor

Preporučeni sadržaj

Provjeri cijenu police auto osiguranja na današnji dan!

OsigurajMe-logo