10. siječnja 1953. rođen Bobby Rahal, trostruki prvak CART serije

Robert Woodward Rahal iz Medine u američkoj saveznoj državi Ohio, rođen na današnji dan prije 67 godina, istinska je legenda američkog automobilizma…

… no i ime jako dobro poznato ljubiteljima utrka s ove strane Atlantika. Put ga je zapravo prvo i doveo u Formulu 1: nakon što je 1977. bio drugi u prvenstvu Formule Atlantic, iza Gillesa Villeneuvea, Walter Wolf dao mu je priliku u zadnje dvije utrke Svjetskog prvenstva 1978.

Usprkos solidnim nastupima nije dobio produžetak ugovora te se vratio američkim utrkama, gdje će tijekom osamdesetih u CART seriji imati ulogu sličnu onoj Alaina Prosta u Europi, rijetko najatraktivniji, ali često najbrži i vozački najinteligentniji na gridu. Ostvario je ukupno 24 pobjede u vodećoj kategoriji američkog automobilizma.

Jedinu pobjedu na utrci Indy 500 ostvario je 1986., a iste je sezone osvojio i titulu prvaka CART serije, koju će obraniti sljedeće godine. Treću će pridodati 1992., sada i kao vlasnik momčadi za koju je nastupao. Nakon povlačenja nastavio je voditi uspješnu trkaću momčad, za koju je Buddy Rice 2004. osvojio Indy 500.

Okušao se i u vođenju momčadi Jaguara u Formuli 1 2000. godine, a iz te je epizode najviše upamćen pokušaj preotimanja Adriana Neweya McLarenu. Rahal i Newey su bliski prijatelji još otkako je njihovo partnerstvo donijelo CART titulu 1986.

Zanimljivo je napomenuti i kako je Rahal, baš poput Ayrtona Senne, bio jedan od savjetnika tijekom razvoja originalne Honde NSX. U Europi ga se danas često može vidjeti na ekskluzivnim okupljanjima oldtajmera poput Goodwooda ili Mille Miglia. Njegov sin Graham uspješan je vozač IndyCar serije i pobjednik 24 sata Daytone 2011.

Sretan 67. rođendan, Bobby!


Komentari

loading...