NA DANAŠNJI DAN

VN Monaca, 10. svibnja 1970., jedna od najuzbudljivijih utrka Formule 1 ikada

Pobjedio je Jochen Rindt (1942. – 1970.) u Lotusu, koji je na startu bio tek osmi, a te je sezone, nažalost posthumno, osvojio i titulu svjetskog prvaka Formule 1…

Jedna od poznatijih utrka u povijesti najglamuroznije svjetske Velike nagrade održana je 1970. i ponajprije upamćena po događajima u posljednjem krugu. No retrospektivno je to bio jedan od ključnih trenutaka smjene generacija. Bruce McLaren odvezao je posljednju utrku, poginut će na testiranju ni mjesec dana nakon nje.

Mladi švedski vozač Ronnie Peterson, koji će u velikoj mjeri obilježiti 1970-e, u Monaku je pak zabilježio prvi nastup. U kvalifikacijama je najbrži bio Jackie Stewart ispred Chrisa Amona, no bolidima Marchove konstrukcije (osim, zanimljivo, Petersonovog) tog dana nije bio suđen dolazak do cilja.

Veteran Jack Brabham izbio je na čelo u 27. krugu u bolidu vlastite konstrukcije i držao ga sve do zadnjeg zavoja utrke. Tada su mu, dok je obilazio jednog od zaostalih vozača, blokirale kočnice te je odsklizao u zaštitnu ogradu.

Uspio se vratiti u utrku i stići drugi, no pobjeda je pripala Jochenu Rindtu u Lotusu, koji je na startu bio tek osmi. Zanimljiva legenda tvrdi kako je frustrirani Australac gađao austrijskog vozača otpalim retrovizorom u trenutku gubitka vodstva, no to nije dokazano.

Rindt će, nažalost posthumno, te sezone osvojiti i titulu, no uz malo više sreće u utrkama u kojima je odustajao iz vodstva i Brabham, koji se na kraju sezone povukao, lako je mogao doći do svog četvrtog naslova prvaka.

Autor

Preporučeni sadržaj