11. prosinca 1935. rođen Ferdinand Alexander ‘Butzi’ Porsche

Dovoljno je teško naslijediti uspješnog oca, no pred Ferdinandom Alexanderom Porscheom (1935. – 2012.), rođenom na današnji dan prije 84 godine,stajao je još teži zadatak: njegovi su djed i otac bili legendarni konstruktori automobila, koji su u velikoj mjeri obilježili povijest 20. stoljeća.

Stoga se treći Ferdinand Porsche u nizu, kojeg obično od dvojice starijih razlikujemo imenujući ga nadimkom ‘Butzi’, opredijelio za nešto drukčiji pristup. nije imao toliko interesa za inženjersko-konstrukcijski dio, njegov je fokus bio čisto dizajnerske prirode.

Talent mu nije odmah prepoznat, zbog nedostatka je izbačen sa studija industrijskog dizajna u Ulmu nakon samo godinu dana, no to ga je dovelo u poziciju da uči na vrlo praktičan način, unutar porodične tvrtke, koja je upravo spremala nasljednika dugovječnog modela 356.

Oblik tog još dugovječnijeg nasljednika, poznatog generacijama ljubitelja pod magičnom brojkom 911, oblikovao je upravo Butzi. Duboka neslaganja s Erwinom Komendom, legendarnim šefom Porscheovog dizajna, dovela su do toga da karoserijska radionica Reutter dovrši dizajn, ali jasno na bazi Butzijevih crteža. Sam je dizajner stoga bio mnogo sretniji čuvenim trkaćim modelom 904, koji je na cestu vjerno prenio njegove ideje.

Premda se činilo da je na pomolu sjajna karijera u području automobilskog dizajna, 1960-ih je donesena odluka da će članovi porodice Porsche biti manje uključeni u rad tvrtke, pa je Butzi osnovao vlastitu tvrtku Porsche Design. Ona se u zadnjih četrdesetak godina afirmirala kao jedan od vodećih svjetskih proizvođača satova, sunčanih naočala i niza drugih proizvoda.

Butzi Porsche preminuo je 5. travnja 2012, a Porsche 911 je i dalje u proizvodnji, moćniji nego ikad, kao vječno, zimzeleno podsjećanje na jedan izniman talent.


Komentari

loading...