JOHN SURTEES

11. veljače 1934. rođen John Surtees, prvak na dva i na četiri kotača

John Surtees (1934. – 2017.) jedan je od najvećih vozača motociklističkih utrka svih vremena, a vrlo bi vjerojatno bio smatran i najvećim da nije izdao taj sport i zarana prešao u svijet automobilizma.

U svoje vrijeme Surtees je bio zamalo pa nepobjediv: za MV Agustu je tijekom 1958. i 1959. nastupio na ukupno 42 utrke, od čega je pobijedio u njih 39! Tih sezona, na vrhuncu karijere, okitio se duplim krunama u kategorijama do 350 i 500 ccm.

Kada se našao u Ken Tyrrellovom timu Cooper na startu utrke Formule Junior u Goodwoodu 1960., Surtees je po prvi puta u životu došao u situaciju da bude na nekoj auto utrci od početka do kraja – i to u kokpitu! Stigao je drugi, iza Jima Clarka, jednog od najboljih vozača u povijesti.

Četiri utrke kasnije već se našao u Formuli 1, a već 1964. osvojio je i titulu prvaka svijeta za Ferrari, kao do danas jedini koji je stigao do samog vrha u oba sporta.

Titulu bi vjerojatno osvojio i 1967., ali u pola sezone napustio je Ferrari, umoran od stalnih svađa s vođom momčadi Dragonijem i razvojnim vozačem Parkesom.

Enzo Ferrari i on razišli su se kao prijatelji, uz legendarne Ferrarijeve riječi: ‘John, moramo zauvijek pamtiti dobra vremena, a zaboraviti greške.’ Odlazak iz Ferrarija nije bio kraj velike priče Johna Surteesa, u Formuli 1 je još pobjeđivao s Cooper-Maseratijem i Hondom.

Potom je dugi niz godina vodio vlastitu momčad, vrlo uspješnu u nižim formulama, nešto manje u F1, a i danas je aktivan, nerijetko testirajući rijetke oldtimere za specijalizirane engleske časopise i nastupajući na ponekoj utrci istih.

Nakon njega još je nekolicina vrhunskih motociklista okušala sreću na četiri kotača, no nitko se nije ni približio njegovim uspjesima (s izuzetkom Damona Hilla, no on pak nije bio toliko dobar u motociklizmu).

Nažalost, 2009. Veliki John je doživio osobnu tragediju, kada je njegov sin i, vjerovao je, nasljednik Henry poginuo na utrci Formule 2 u Brands Hatchu. Umro je 10. ožujka 2017.

Autor

Preporučeni sadržaj

Provjeri cijenu police auto osiguranja na današnji dan!

OsigurajMe-logo