Ferrari 125S

12. ožujka 1947. proizveden prvi automobil marke, Ferrari, model 125S

Foto: Ferrari
Foto: Ferrari
-

Želite li da vam automobil uđe u legendu, poželjno ga je predstaviti 12. ožujka. Tog je datuma 1947. zgotovljen prvi Ferrari, model 125S, kojim je počela priča o jednom od najjačih automobilskih brendova na svijetu…

Korijen priče o tvornici automobila Ferrari veže se za tvrtku Auto Avio Costruzioni. Proizveli su samo dva automobila, nastupili na VN Brescije 1940. ne uspjevši je završiti…

Zvučalo bi nedostatno za ulazak u legendu da nije bila riječ o prvom automobilu kojeg je stvorio Enzo Ferrari, koji nakon prekida suradnje s  tvrtkom Alfa Romeo. Četiri godine nije legalno smio koristiti vlastito ime u utrkama i proizvodnji automobila. Jedan od dvojice vozača bio je debitant po imenu Alberto Ascari.

Nakon rata Ferrari je bio spreman za napad na trkaće staze pod vlastitim imenom, a prvi korak prema tome bila je konstrukcija automobila podesnog za to. Prvi je primjerak dovršen 12. ožujka 1947. i predstavljen, isprva samo šasija, a potom podvrgnut testiranjima.

Prvi model tvrtke Ferrari nije se doimao pregrandioznim, pomalo ružnjikav dizajn iz kućne radinosti nije bio ni naznaka onoga što će kasnije na šasijama Ferrari stvarati Touring i Pininfarina.

No Enza izgled i nije toliko zanimalo, nego ono ispod njega, a od samog je početka srce bilo iznimno: motor Colombo 1.5 V12 bio je dragulj. Jedanaestog svibnja 1947. Franco Cortese debitirao je za novu tvrtku u Piacenzi, a dva tjedna kasnije uslijedila je i prva pobjeda – legenda se počela stvarati.

Sudbina prvog modela Ferrari nije posve jasna, premda danas postoji primjerak s replikom originalne karoserije, za kojeg se smatra da najvjerojatnije u sebi ima veći dio šasije i drugih komponenti prvog automobila marke.

Autor