NA DANAŠNJI DAN

13. lipnja 1976., na VN Švedske, bolid sa šest kotača jedini put pobijedio u Formuli 1

Na utrci u Anderstorpu Tyrrell P34 je odvojio dvostruku pobjedu, prvi je bio Jody Scheckter, drugi Patrick Depailler, a treći, u konvencionalnom bolidu, Niki Lauda

Foto: Lothar Spurzem

Ideja koju je konstruktor Derek Gardner predložio znamenitom vođi momčadi  Formule 1 Kenu Tyrrellu zvučala je dobro: manji prednji kotači (na 10-colnim naplacima) značili su bolju aerodinamiku, šest dodirnih površina s asfaltom trebalo je za 50 posto popraviti prianjanje prednjeg dijela bolida i samim tim brzine kroz zavoje.

Usto je smanjen rizik aquaplaninga, jer, ako bi se i desio na prvom paru prednjih kotača, koji ‘rastjeruje’ vodu, drugi bi par zadržao prianjanje.

U prvoj trkaćoj sezoni, 1976., Tyrrell P34 bio je neprestano u borbi za visoke plasmane, a na VN Švedske stigla je i dvostruka pobjeda, koju su osvojili Jody Scheckter i Patrick Depailler. Treći, u konvencionalnom bolidu Ferrari 312T2, bio je Niki Lauda.

Sljedeće je godine bolid bio manje kompetitivan, a još sezonu potom Gardner je otpušten, a Tyrrell se vratio konvencionalnim bolidima…

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin