124. OBLJETNICA

13. rujna 1899. prvi pješak u povijesti stradao pod kotačima električnog automobila

Parni automobil je prvu žrtvu, Mary Ward, uzeo 1869., a automobil s motorom na neki od naftnih derivata 1896., Bridget Driscoll…

I prije pojave automobila pješaci su bili česte žrtve prometa, stradavajući pod konjskim kopitima i kotačima kola, a s dolaskom moderne tehnologije brzina se vozila stala povećavati, a s njom i stupanj ugroze najranjivijeg dijela sudionika prometa.

Parni automobil je prvu žrtvu, Mary Ward, uzeo 1869., a automobil s motorom na neki od naftnih derivata 1896., Bridget Driscoll.

Obje smrti zbile su se u Velikoj Britaniji. Stoga gotovo da nas može i začuditi što najraniji zabilježeni slučaj smrti pješaka od posljedica udarca automobila u SAD datira ‘samo’ iz 1896.

Zbilo se to u New Yorku, na križanju Central Park Westa i 74. ulice, a zabilježena su i imena sudionika. Henry Hale Bliss (1830. – 1899.) izašao je iz tramvaja i neoprezno iskoračio pred tihi električni taksi, kojim je upravljao Arthur Smith.

Nesreća se dogodila u večernjim satima, a Bliss od njenih posljedica preminuo sljedećeg jutra. Smith je uhapšen, no na sudu oslobođen jer je utvrđeno da nije mogao izbjeći nesretnog pješaka.

Autor

Preporučeni sadržaj

Provjeri cijenu police auto osiguranja na današnji dan!

OsigurajMe-logo