14. lipnja 1900. održana prva utrka Gordon Bennett Cup-a

Prva od poznatih utrka Gordon Bennett Cup-asla, koju je pokrenuo istoimeni vlasnik njujorškog Heralda, nakon što se preselio u Pariz kako bi osnovao francusko izdanje novina, održavala se na stazi od 340 km: Pariz-Chartres-Orléans- Nevers-Moulins-Roanne-Lyon…

Pozvane su Francuska, Njemačka, Engleska, Italija, Belgija, Švicarska, Austrija i Sjedinjene Države, a svaka se država mogla prijaviti s najviše tri automobila na benzinski, parni ili električni pogon. automobila na motor s unutarnjim izgaranjem, parom ili električnom energijom.

Svako je vozilo trebalo imati masu od najmanje 400 kg, dva sjedala i biti u potpunosti izrađeno u zemlji koju predstavljaju. Svake se sljedeće godine utrka trebala održavati u državi koja je osvojila pehar.

Na prvom natjecanju u Francuskoj prije 120 godina bile su predstavljene samo četiri države: SAD, Francuska, Njemačka i Belgija. Pobijedio je Fernand Charron za volanom sportskog automobila Panchardu prosječnom brzinom od 39 km/h, pobijedivši sunarodnjaka Léoncea Girardota za čak 1 sat i 27 minuta.


Komentari

loading...