14. ožujka 1935. počela romantična era transkontinentalnih utrka kroz Južnu Ameriku

U povijesti utrka postoji nekoliko razdoblja koja su stekla mitski, gotovo legendarni status, a među njima su dugačke, višednevne, iscrpljujuće utrke kroz Južnu Ameriku…

Nekoliko tisuća kilometara vožnje po neasfaltiranim, blatnjavim putevima prepunim rupa, uz prelaske preko Anda i vožnje uz rub stotinama metara dubokih provalije pri samom su vrhu liste najluđih i najtežih automobilističkih utrka ikada održanih.

Ta je romantična epoha otpočela na današnji datum 1935. startom prve Gran Premio Internacional, utrke od Buenos Airesa do Santiago de Chilea, trasom koja je prelazila negostoljubive Ande.

Utrku je osvojio argentinski vozač Arturo Kruuse, u godinu dana starom Plymouthu, kojeg se danas, restauriranog, može vidjeti u sjajnom muzeju posvećenom uspomeni na Juana Manuela Fangia, ali i na čitavo razdoblje, u Maestrovom rodnom Balcarceu.

U Europi su se nakon tragične, prekinute utrke od Pariza do Madrida 1904. automobilska natjecanja preselila na zatvorene dionice cesta, a kasnije i na posebno tome namijenjene trkaće staze.

No u Južnoj Americi je era međugradskih utrka došla kasnije i potrajala sve do 1950-ih. Središte je gotovo uvijek bilo u prosperitetnoj Argentini, a maštu publike raspirivali su veliki dvoboji Chevroleta i Forda, kao i Fangia protiv braće Gálvez, Oscara i Juana.

Kraj epohe poklopio se s Fangiovim odlaskom u Europu, no obilježen je tragedijom. Tijekom iscrpljujuće 15.000 km duge Gran Premio de la America del Sur 1948. na jednom je zavoju u blizini peruanskog planinskog sela Huanchasco Fangio izgubio kontrolu nad Chevroletom, koji se prevrnuo nekoliko puta, silovito udarajući u sve što mu se našlo na putu.

Vozač je izašao iz automobila prepun modrica i natučen, ali bez, činilo se tad, većih ozljeda. No Fangiov suvozač i dobar prijatelj Daniel Urrutia poginuo je na mjestu. Bila je to jedna od mnogih tragedija i smrti na ovim maratonskim utrkama, koje su nakon toga postepeno postajale sve kraće, reprizirajući proces već viđen u Europi.

Komentari