NA DANAŠNJI DAN

15. listopada 1964. nastali najduži tragovi kočenja na svijetu

Vjerojatno najneobičniji automobilski rekord u Guinnessovoj knjizi rekorda osvojio je legendarni američki lovac na brzine Craig Breedlove

Njegov je životni san bio postati najbrži čovjek na Zemlji, a u nekoliko ga je navrata uspio i ostvariti. Upravo je on ostao upamćen po uzastopnom probijanju u anglosaksonskom svijetu psihološki vrlo bitnih brzinskih granica od 400, 500 i 600 milja na sat, tijekom tri uzastopne godine, od 1963. do 1965.

Bilo je to nevjerojatno uzbudljivo doba utrke za rekordom, kada se Breedlove nadmetao protiv braće Arfons na slanom jezeru Bonneville u američkoj saveznoj državi Utah i granice su neprestano pomicane. Čak je i naša publika pomno pratila što se događa na Bonnevilleu, feljton o tome izlazio je u tadašnjem Moto Magazinu.

Jedan od ključnih trenutaka u pomicanju granica dogodio se na današnji dan 1964. kada je Breedlove u svojem bolidu ‘Spirit of America’ probio barijeru od 500 milja na sat, postigavši pritom, da prevedemo u nama razumljivije brojke, brzinu od 846,97 km/h.

Na završetku propisima zahtijevane druge vožnje otkazale su kočnice i počelo je neviđeno proklizavanje u borbi za goli život: nakon osam kilometara usporavanja ‘Spirit of America’ je za dlaku promašio telegrafski stup i ostao ležati s njuškom uronjenom u jezero.

Kada su uspaničeni članovi ekipe došli do bolida, Craig Breedlove, čovjek koji je upravo preživio jednu od najspektakularnijih nesreća u povijesti motornih vozila, dočekao ih je izjavom koja mu je osigurala uvrštenje na svaku ljestvicu najcool tipova ikada: ‘…A za svoju sljedeću predstavu planiram se i zapaliti!’

Dakako, samo dvanaest dana kasnije Art Arfons je  bolidom Green Monster oborio i taj brzinski rekord, pa je Breedlove projektirao novi bolid i sljedeće godina vozio još brže… no o tom nekom drugom prilikom.