AYRTON SENNA

Ayrton Senna 15. svibnja 1988. napravio neočekivanu grešku u Monte Carlu

Kvalifikacijski krug, kojeg je legendarni Ayrton Senna 1988. odvozio za VN Monaka, jedan je od najpoznatijih u čitavoj povijesti Formule 1, zahvaljujući i njegovom opisu…

‘Prvo sam vodio, potom sam imao pola sekunde prednosti, pa punu sekundu, i nastavio voziti. Najednom, bio sam dvije sekunde brži od bilo koga drugog. U tom sam trenutku shvatio da više ne upravljam autom svjesno.

Na neki način, vozio sam instinktivno, samo što sam bio u drugoj dimenziji. Kao da sam u tunelu, ne samo ispod hotela, cijela se staza pretvorila u tunel. Išao sam i išao, brže i brže. Bio sam daleko preko svog limita i odnekud pronalazio još više…’

Probudivši se iz transa, usporio je, vratio se u boks i odbio dalje voziti. Za religioznu, introspektivnu osobu poput Senne ovo je iskustvo bilo izniman šok, te je drugog dana, pri velikom vodstvu, napravio netipičnu grešku, zabivši se u ogradu prije ulaska u tunel u 66. krugu utrke i odustavši.

Bez obzira na tu grešku, koja je pobjedu donijela čitavog vikenda inferiornom Prostu, Senna je tada i ondje dotakao vrh, usporediv možda samo s Fangiom na Nürburgringu 1957.

Fascinantan video kvalifikacijskog kruga iz Senninog bolida lako je naći na YouTubeu da nas podsjeti na to. Brojke s kvalifikacija govore sve: Senna je vozio 1:23.998, Prost 1:25.425, a samo je još Berger zaostao manje od tri sekunde za Brazilcem.

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin