NA DANAŠNJI DAN

15. travnja 1912. američki vozač i konstruktor W. A. Roebling II poginuo u potonuću Titanica

Washington Augustus Roebling II nije pretjerano poznato ime čak ni u SAD-u, premda će bolji poznavatelji ranih automobilskih natjecanja u Novom svijetu zacijelo znati za njega…

Njegov stric Washington Augustus Roebling mnogo je poznatiji, jedan od konstruktora nadaleko glasovitog Bruklinskog mosta. Nećak mu se zaposlio u tvornici automobila Walter, gdje je uz pomoć francuskog konstruktora Ettienea Planchea razvio trkaći automobil Roebling-Planche.

Nisu ostali sačuvani nikakvi podaci o nastupima i rezultatima tog vozila. Postoje sačuvani oglasi koji ukazuju na namjeru prodaje vozačima utrka. Kad je Walter otišao u stečaj, Roeblingova je obitelj kupila ostatke i pripojila ih mnogo poznatijem Merceru, u kojem su također imali udjel.

Mercer će s modelom Raceabout biti među najuspješnijim američkim tvrtkama na utrkama u 1910-ih, a Roebling je često nastupao s prototipovima, ne toliko ganjajući pobjede, koliko istražujući performanse i eventualne mane modela.

Nažalost, nakon što je otišao na višemjesečni put po Europi 1912. nije odolio prilici da za povratak odabere prvu plovidbu najvećeg i najsuvremenijeg putničkog broda na svijetu, Titanic. Postoje svjedočanstva kako je hrabro pomagao ženama i djeci u smještaju na čamce za spašavanje, a njegovo tijelo nikada nije pronađeno.

Autor