NA DANAŠNJI DAN

15. travnja 1999. umro Harvey Postlethwaite, slavni konstruktor Formule 1, tvorac podignutog nosa bolida

Na današnji dan prije 21 godinu svijet Formule 1 ostao je osupnut viješću da je Harvey Postlethwaite (rođen 4. ožujka 1944.) preminuo od srčanog udara, dok je u Španjolskoj nadzirao tada nerealizirani povratak Honde u Formulu 1.

Ovaj se popularni Britanac stekao zavidnu konstruktorsku reputaciju tijekom tri desetljeća u Formuli 1, posebice zahvaljujući pobjedničkim bolidima Ferrari iz 1982. i 1983. (vozački su im naslovi izmakli tih godina, ali Scuderia je osvajala naslove u konkurenciji konstruktora).

Upamćen je i njegov Wolf WR1 kojim je Jody Scheckter pobijedio u prvom nastupu bolida 1977. i završio drugi u poretku s bolidom ovog kanadskog naftnog magnata austrijsko-slovenskog podrijetla.

Najveći je dio karijere ipak proveo u timu Tyrrell, gdje su nerijetko upravo njegove kreacije izdizale momčad skromnog budžeta znatno iznad plasmana koji su im bivali namijenjeni.

Doktor Harvey Postlethwaite smatra se i tvorcem podignutog nosa bolida, rješenja koje je prvi puta primijenio na bolidu Tyrrell 019 i stvorio jednu od dominantnijih vizualnih odrednica suvremenih F1 bolida.

Preminuo je u naponu snage, u dobi od samo 55 godina, ali je ostao zapamćen kao jedan od velikih, ekscentričnih konstruktora u povijesti Formule 1.

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin